Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Lycka: Vakna västvärld, vi vann

Goda grannar med hög lyckoprocent.
Goda grannar med hög lyckoprocent. Foto: Jack Mikrut / TT

Gränsen till lyckolandet går fortfarande till stor del mellan öst och väst. När opinionsinstitutet Gallup tillsammans med hälsoföretaget Health­ways mäter världens lyckonivåer når dessa klart högst i Nord- och Sydamerika samt Västeuropa. Sedan kommer resten av världen.

Det handlar om studien ”State of global well-being” där fler än 133.000 människor världen över har intervjuats. De har fått frågor om sitt välmående på fem områden; socialt, ekonomiskt, samhälleligt, fysiskt samt avseende mening i vardagslivet. Naturligtvis kan en nypa salt anbefallas – det är svårmätbara och flyktiga faktorer som granskas. Men studien är ändå ett försök till något som ofta efterfrågas: en sorts mental BNP-beräkning.

Allra lyckligast är befolkningen i Panama, Costa Rica och Danmark. Sverige kommer på åttonde plats. Minst tillfreds är befolkningen i Syrien, Afghanistan, Kongo-Kinshasa och Haiti.

Några enkla slutsatser kan dras. Det ena är att studien i huvudsak är trevlig läsning för en liberal, i bemärkelsen en som är övertygad om den öppna, sekulära marknadsekonomins överlägsenhet som politiskt system. Den otäcka västvärld som ofta får så mycket skäll tycks i alla fall ha egenskapen att göra sina medborgare lyckliga. (De som vet bättre än jag kan säkert med den yppersta teoretiska skärpa förklara varför denna egenskap är helt oviktig.)

Men varför hamnar så många syd­amerikanska länder på listan, trots att flera av dem har klara demokratiska brister? En förklaring, som ges i studien, är en kulturell tendens i regionen att se livets ljusa sidor. En annan att regionen tydligt är på väg åt rätt håll. Diverse högerjuntor och totalitärt socialistiska experiment är förhoppningsvis snart ett vedervärdigt minne blott.

Och Sverige? Ja, här har ju vänstervågen svept undan den nyliberala kaosallians som i åtta år haft som projekt att på pin kiv slå sönder Sverige och skapa ett moras av klyftor och orättvisa. Hur bra kommer det då inte att bli i Löfvens lyckoland – med tanke på att svenskarna redan i dag är det folk som är mest tillfreds med sin ekonomiska situation. 72 procent är nöjda, eller dubbelt så många som det europeiska genomsnittet.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.