Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Malmö: Det räcker nu, Reepalu

Signerat – Erik Helmerson.

Jag är inte antisemit, säger Malmös starke man Ilmar Reepalu.

Och det är det inte så många som hävdat. Att han ändå är tvungen att poängtera det visar på Reepalus förmåga att ständigt slira i väg i formuleringar som ligger antisemitismen nära.

Det är bara veckor sedan Ilmar Reepalu berättade om ”den starka kopplingen mellan judiska församlingen (i Malmö) och Sverigedemokraterna”. SD hade infiltrerat församlingen ”för att på så vis driva sitt muslimhat”.

Påståendet var helt felaktigt och kommunalrådet backade. Precis som han tvingats göra från flera tidigare uttalanden, som att en anledning till att Malmöjudar trakasseras är att de inte tagit avstånd från Israels övergrepp.

På måndagen diskuterade partiledaren Stefan Löfven sin partikamrat med företrädare för Judiska centralrådet. Löfven gjorde efter mötet två välkomna klargöranden: Han respekterar den judiska oron och säger att Reepalus uttalanden inte har varit bra.

Tyvärr drar Löfven inte den självklara slutsatsen: Det räcker nu. Han ställer inga krav på Reepalu, drar inget streck i debatten som gör klart att nästa gång kommunalrådet glider i formuleringarna om Malmös judar är hans förtroende förbrukat.

Visserligen tycks det vara så att ju tystare Stefan Löfven är, desto bättre går det för S i opinionsundersökningarna. Det här är dock ett tillfälle då hans ovilja att säga något som kan uppfattas som en åsikt är sällsynt olycklig.

Eller så företräder Löfven helt enkelt samma uppfattning som de ledande socialdemokrater som DN nyligen intervjuade: Ingen (!) såg Ilmar Reepalu som en belastning för partiet, vilket visar på en sorglig naivitet inför antisemitiska glidningar.

I går var Stefan Löfven tvungen att markera att Reepalus uttalanden om Malmös judar inte återspeglar partiets värderingar. Om det inte innebär att vara en belastning undrar man vad som krävs för att bli det.

Det värsta med Reepaluhärvan är att den visar hur frestande det är att tala i termer av kollektiv skuld. Malmös muslimer är förstås inte alla medskyldiga till att ligister trakasserar judar i staden. Lika lite som trakasserierna får förklaras med vad andra judar gör, i en annan del av världen.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.