Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Malmö: Polisen satsar på tv och korv

Signerat – Hanne Kjöller.

Det skrivs mycket om Malmöpolisen. Om de många ouppklarade morden och om hur polisen låtit en del av stadsdelen Seved utvecklas till ett laglöst land. Den fråga som ställs är var polisen är och vad den gör. Svaret är: Den grillar korv och lär överklassbarn att rida.

Ja, det där var kanske att hårdra en aning. Men faktum är att det är så polisen framträtt i medierna under de senaste veckorna. Malmös ridande poliser har medverkat i de två senaste avsnitten av mitt favoritprogram ”Ponnyakuten”. De har kommit med sina hästtransporter i karavaner till gården där barn under dokusåpaformer bor med sina hästar som de på ett eller annat sätt har svårt att hantera.

Alla barn utom ett är där med en egen häst. Att rida är dyrt. Ska man dessutom hålla sig med egen ponny är det extremt dyrt. Det är följaktligen knappast för att främja kontakterna med barn i Seved och Rosengård Malmöpolisen finns på plats.

För detta har polisen uppenbart en annan strategi. I torsdags kväll bjöd ett 40-tal poliser på korv och kaffe i just stadsdelen Seved. Syftet var, enligt Malmös polismästare Ulf Sempert, ”att närma sig de boende på ett odramatiskt sätt” (DN i går).

Nu kan man i och för sig tycka att det är dramatiskt att komma dragande med korv till ett område med många muslimer, men polisen uppger att den vid sidan av de grisköttsstoppade korvarna också hade med sig halal- alternativ. Men det är något annat som haltar. Arrangemanget är uttryck för hur polisen svalt huliganernas verklighetsbild med hull och hår.

När DN besökte området med kommunalrådet Ilmar Reepalu i höstas klagade gängen över att polisen trakasserar dem (24/10 -11). De unga sade sig vara ”jätterädda för polisen”. Ilmar Reepalu kontrade: Jag tror inte att ni är rädda för någon. Jag har hört att folk som bor här är rädda för er, att ni trakasserar dem.

Ilmar Reepalu köpte inte ”vi-har-ingen-lokal”-gnället. Men det har uppenbarligen polisen gjort. Det är synd om knarklangarna. Det är därför de måste få lite skattefinansierad korv.

Om polisen har resurser att avsätta 40 poliser för denna gatuköksverksamhet är det kanske inte så konstigt att det ser ut som det gör i Malmö.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.