Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Malmströms möjliga mardröm

Allt talar för att EU-kommissionens nya ordförande Jean-Claude Junckers gäng i dag ges grönt ljus av parlamentet. En av de tyngsta portföljerna hamnar hos Cecilia Malmström, och på henne faller det nu att förhandla fram frihandelsavtalet med USA.

Det är inget man snor ihop på en eftermiddag. Hindren är åtskilliga, och värst bland alla knäckfrågor väntas bli en kontroversiell modell för investeringsskydd som förkortas ISDS.

Garantier mot expropriering och orättvisa villkor för utländska företag är inte alls något nytt. Även Olof Palme förhandlade om skydd för svenska företags investeringar utomlands.

Det som har fått olyckskorpar att kraxa om hot mot demokratin är att ISDS flyttar rätten att driva en tvist från diplomaterna till bolagsjuristerna.

Med ISDS hanteras konflikter mellan företag och stater i en särskild skiljenämnd. Den möjligheten används exempelvis av Vattenfall, som stämmer den tyska staten efter beslutet att avveckla landets kärnkraft.

EU:s medlemsländer har undertecknat över 1 000 avtal där ISDS tillämpas. Och trots att Sverige har ingått uppemot 70 lever vår demokrati än. Ytterligare ett med USA lär inte bli dödsstöten för folkstyret.

Å andra sidan klarar sig EU också alldeles utmärkt utan. Enligt forskningen är nyttan högst begränsad. I allt högre grad missbrukas dessutom klausulerna av företagen, skriver tidskriften The Economist.

EU har förvisso svårt att tala med en enad röst i handelskonflikter; att privatisera tvisterna är en frestande utväg. Men just i relationen till USA behövs inte både hängslen och livrem för de multinationella bolagen. Det vanliga rättsystemet räcker.

De amerikanska förhandlarna insisterar främst för att bana väg för liknande lösningar i avtal med Kina. Juncker har å sin sida tydligt vädrat sin skepsis. Den nederländska tidningen NRC Handelsblad berättar dock att Malmström hotade med att hoppa av sin post om hon inte fick ett öppet mandat i frågan.

Det finns goda taktiska skäl för henne att inte i förväg spela bort några marker i förhandlingarna med USA.

Men att övertyga EU-parlamentet och medlemsländerna om att avtalet behövs är redan svårt. Om de hemliga skiljenämnderna finns med när allt ska undertecknas blir det en mardröm.

ISDS kan man ha, men ännu hellre mista.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.