Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Märkligt försvar av Wollter

Under torsdagen blev det uppståndelse kring ett citat i ett sammanhang som berör Sven Wollter och kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth.

Vilket citat? Var det ”Visst skulle jag kunna skjuta ner en svensk arbetare som försvarar socialdemokratin” (Wollter 1976)? Eller var det kanske ”Stalin var onekligen det sociala uppbyggets store pionjär” (Wollter 1993)?

Nej, det var ministern som kritiserade Sven Wollter på Facebook och skrev att: ”kommunisterna (...) aldrig haft någon medkänsla med samhällets olycksbarn eller oppositionella i länder där de tagit makten”.

Om man tolkar citatet som att inget kommunistiskt system någonsin visat medkänsla utan i stället med största entusiasm slaktat både olycksbarn och motståndare – gärna i miljontal – är det svårt att beslå henne med sakfel. Om man i stället väljer tolkningen ”kommunister visar aldrig medkänsla” var det ett ogenomtänkt och dumt citat.

Men dumt i jämförelse med vad?

Det finns förstås en risk att Wollters uttalanden ovan är förvanskade. Jag har intervjuat honom flera gånger, han är en sympatisk man och en stor skåde­spelare. Men han är också en man som nyligen läst in en talversion av Kommunistiska partiets partiprogram. Ett program där det står, till exempel: ”Arbetarklassens första revolutionära utmaning mot kapitalismen gav avgörande lärdomar som teoretiskt formulerades av pionjärer som Marx, Engels, Lenin och Stalin.”

På partiets hemsida går det snabbt att hitta sådana här avsnitt: ”Kommunistiska Partiet har som de flesta säkert vet en positiv syn på Nordkorea. Som ett land som modigt kämpar mot imperialismen och för sin rätt att välja sin högst egna socialistiska väg.”

Mot denna bakgrund har jag svårt att förstå människors behov att här skynda till Wollters försvar och på olika kreativa sätt förolämpa Lena Adelsohn Liljeroth.

För mig handlar detta inte om höger och vänster. Jag hade haft samma tankar om till exempel en S-politiker uttalat sig om en fascist. En demokrat står mot en ickedemokrat.

Ickedemokraten kan göra mycket gott – Sven Wollter ordnar till exempel en kabaré för hemlösa. Men det är märkligt att så många har så lätt att ha överseende med hyllningar av Stalin och Kim Jong Un.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.