Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Martin Liby Alonso: Snömos från Ylva Johansson

På få politikområden är regeringens behov av att bygga trovärdighet större än de som rör migration och integration. Och ur det perspektivet är arbetsmarknadsminister Ylva Johanssons (S) artikel på onsdagens DN-debatt ett självmål.

För det första: Varför ska det vara så svårt att erkänna att en generös asylpolitik kostar pengar? Formuleringar som ”att så många människor som vill och kan bidra till vårt lands utveckling söker sig hit är en möjlighet” ger en märklig bild av varför vi tar emot människor på flykt.

Argumenten för en generös flyktingpolitik i en tid präglad av Islamiska staten och Bashar al-Assad är starka. Men de bygger på principer om solidaritet och individens rätt till asyl, inte ekonomi.

Stängda gränser är visserligen inte lönsamt. Men för den som vill maximera vinsten från invandring ligger en modell som, likt den kanadensiska eller australiensiska, ger öppna dörrar för de med utbildning och kapital men hinder för de nödställda och utblottade närmare till hands.

Att Sverige har råd att hjälpa är ingen orsak att förneka kostnaderna. Och den som ber människor att öppna sina hjärtan vädjar rimligtvis till rättskänsla och inte till egenintresse.

För det andra: Med tanke på att Ylva Johansson slår fast att ”regeringens ­fokus ligger på konkreta åtgärder” är just avsaknaden av konkretion slående.

Artikelns kärna utgörs i stället av cirkelresonemang och goda intentioner. Att nyanländas etablering ska bli bättre genom jobb, bostad och språkinlärning är svårt att säga emot – det är väl just det som är etablering. Frågan är i stället hur det ska uppnås.

Endast i stycket om bostäder anges några siffror: 6,7 miljarder per år ska bidra till 250 000 nya hus och lägenheter fram till 2020. Det är dock en satsning som presenterades för fyra månader sedan och som inte inriktar sig speciellt på nyanländas behov av boende.

I övrigt består Johanssons förslag av ”bättre”, ”snabbare” och ”mer”. Kompetensnivån hos SFI-lärarna ska höjas, valideringen av utländska examina gå snabbare och mer resurser ska läggas på att komplettera nyanländas utbildning. Hur det ska göras, hur mycket pengar som ska satsas och var de ska tas från meddelas inte.

Nej, något nytt och nyttigt har inte Ylva Johansson att säga oss. Förutom möjligen att det är bättre att vänta med nya utspel tills det finns nya idéer. För snömos inger inte förtroende.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.