Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Utvisningarna saknar rim och reson

Det är orimligt att utländska arbetare får lämna landet på grund av misstag de själva inte har begått. 

Vedran Kutic är utbildad programmerare och flyttade hit från Serbien för fem år sedan. Sedan dess har han jobbat som operatör för datorstyrda maskiner på två verkstadsföretag i Enköping. Nu ska han och hans familj utvisas därför att hans första arbetsgivare missade att teckna en försäkring. 

Usman Asif har i sin tur bott i Sverige i sju år. Han har läst in en masterexamen och arbetar sedan fyra år tillbaka som projektledare på ett teknikföretag. Även Asif – och hans fru och barn – hotas av utvisning. I hans fall eftersom han har tagit ut för lite semester. 

Svenska Dagbladet har den senaste veckan berättat om Kutic och Asif i en artikelserie som tidningen träffande kallar "kompetensutvisningarna". Båda är exempel på en företeelse som verkar vara nästan lika vanlig som den är upprörande: Människor som kommit hit för att jobba – gör rätt för sig och betalar skatt – men tvingas lämna Sverige på grund av ett skitfel som de inte ens själva har begått. 

Fenomenet har uppmärksammats tidigare. Men det upprör alltid lika mycket. 

Det handlar alltså inte om arbetsgivare som försöker töja på regelverket för att komma över billig arbetskraft. Kutic och Asif är båda välbetalda med bra villkor. I stället beror det på ett reglemente som skapats för att ge skydd åt utländska arbetare med utsatta anställningar – till exempel som bärplockare. Men som är illa anpassat för högutbildad arbetskraft inom framför allt it- och tekniksektorn.    

Å ena sidan framstår utvisningarna som ett resultat av regelrytteri på Migrationsverket. Å andra sidan är det regeringens och riksdagens ansvar att tydliggöra och justera lagstiftningen. En sådan process pågår i form av en utredning om en lagändring. Men enligt jurister SvD har talat med går det att stoppa utvisningarna tills den är färdig. 

I så fall bör den möjligheten utnyttjas. För i den här soppan finns bara förlorare: Svenska företag som tappar konkurrenskraft när de blir av med värdefull kompetens. Svenska staten som går miste om produktiva skattebetalare. Och, framför allt, människor som likt Vedran Kutic och Usman Asif tvingas lämna jobb och hem på grund av någon annans misstag.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.