Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Dumt av Löfven att damma av Juholts popcornmaskin

Kan bättre.
Kan bättre. Foto: Alexander Mahmoud

Socialdemokraternas konkurrensfördel ligger i regeringsdugligheten. Då är det dumt att hänge sig åt bank- och glesbygdspopulism.

I en intervju i DN:s artikelserie om klyftan mellan stad och land slår Stefan Löfven fast att bankerna ”tjänar inte dåligt med pengar, de ska banne mig se till att det finns möjligheter ute på landsbygden för att få lån så att företag kan växa och utvecklas”. För att bankerna ska kunna göra det luftar S-ledaren förslaget att de ska ha verksamhet på Skatteverkets och Försäkringskassans gemensamma servicekontor runt om i landet.

Det finns så mycket att säga om Löfvens luftpastej att det nästan är svårt att veta var man ska börja.

På ett principiellt plan kan man så klart fråga sig om statsministern över huvud taget bör ha synpunkter på var privata företag väljer att etablera sig. 

Men även om man skjuter den invändningen åt sidan reser såväl problembeskrivning som lösning en hop frågetecken.

Visst, bankerna har lagt ner hundratals kontor det senaste decenniet. Men det beror till stor del på att allt fler av oss föredrar att sköta vår privatekonomi på nätet och att Sverige just nu tar stormkliv mot att bli världens första kontantfria samhälle. 

Det räcker heller inte att påstå att kontorsnedläggningar försvårat för företag på landsbygden. Det måste bevisas. Precis som Löfven noterar gillar banker att göra vinst. Därmed diskriminerar de inte efter geografi, utan efter kreditvärdighet. 

I Järvsö kan man besöka Handelsbanken, men varken Skatteverket eller Försäkringskassan.

Så var det statsministerns lösning på problemet: de statliga servicekontoren, som snart ska vara 140 landet runt. Saken är bara den att även om vi nöjer oss med att räkna de fyra storbankernas kontor så finns efter nedläggningsvågen över 800 kvar. 

I Järvsö kan man besöka Handelsbanken, men varken Skatteverket eller Försäkringskassan.

I en tid av populism är Socialdemokraternas trumfkort regeringsdugligheten och förmågan att formulera trovärdiga politiska förslag. Då är det dumt att damma av den Juholtska popcornmaskinen.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.