Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Finlands kandidat är vår

Talar klarspråk.
Talar klarspråk. Foto: FREDERICK FLORIN

Det är viktigt med tydliga röster i den europeiska borgerligheten som håller rågången mot högerpopulismen. Därför är Alexander Stubbs kandidatur till posten som ordförande för EU-kommissonen värdefull.

Alexander Stubb pratar finska, svenska, engelska, franska och tyska. Viktigast är ändå att Finlands förre statsminister talar klarspråk. 

I veckan meddelade Stubb att han vill efterträda Jean-Claude Juncker som EU-kommissionens ordförande nästa år. Han hoppas bli toppkandidat för Europaparlamentets stora borgerliga partigrupp EPP, där såväl svenska M och KD som Stubbs Samlingspartiet och Viktor Órbans Fidesz ingår.

Stubb stakar ut en ogenerat liberal, EU-vänlig och internationalistisk plattform. Han slår fast att Órbans omfamning av ”illiberal demokrati” är oförenligt med ett EPP-medlemskap. Och han utesluter kategoriskt ett inträde för polska PIS i den borgerliga partigruppen.

Stubbs chanser att bli kommissionsordförande är begränsade. Bara att vinna EPP-nomineringen blir svårt. Gruppledaren i Europaparlamentet, tysken Manfred Weber, är favorit – och ska ha fått Angela Merkels välsignelse. 

Det är också osäkert hur värdefull en partinominering i slutändan är. Systemet med så kallade toppkandidater var Europaparlaments idé i valet 2014. Det innebär att de olika partigrupperna nominerar var sin kandidat och att den som blir störst tillsätter posten.

I den värderingsstrid som skakar den europeiska borgerligheten krävs tydliga röster för EU-projektet och som håller en rågång mot högerpopulismen.

Det fungerade som tillsättningsmetod när EPP och dess socialdemokratiska motsvarighet dominerade. Men i ett alltmer fragmenterat europeiskt politiskt landskap är sannolikheten hög att kompromissande i parlamentet och med de regeringschefer som också ska ha ett ord med i laget öppnar dörren för någon annan än partigruppernas toppkandidater.

Ändå är Stubbs kandidatur värdefull. I den värderingsstrid som skakar den europeiska borgerligheten krävs tydliga röster för EU-projektet och som håller en rågång mot högerpopulismen.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.