Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Att förlossningsskador är naturliga betyder inte att drabbade ska lämnas åt sitt öde

Sverige berömmer sig gärna av att ha en vård där forskning och evidens är honnörsord. Vi har superavancerade operationsrobotar, genterapi, stamcellsbehandling och gud vet vad. Men när det kommer till förlossningsvård är det annorlunda.

Varje år föder omkring 100.000 kvinnor barn i Sverige och att få bristningar under förlossningen är mycket vanligt. Oftast är skadorna relativt lindriga, men tusentals drabbas varje år av besvär som avföringsinkontinens, smärta vid samlag eller att livmodern ramlar ut.

Att föda barn är en stor påfrestning för kroppen och det är naturligt att en del kvinnor skadas. Men visst går det att påverka situationen för dem som drabbas. I Blekinge började barnmorskorna 2015 att arbeta målmedvetet för att förebygga, upptäcka och behandla bristningar. Sedan dess har andelen kvinnor som får allvarliga förlossningsskador nästan halverats.

Så hur kan det komma sig att det här inte har implementerats i hela landet?

En bidragande orsak är antagligen att förlossningsskador är ett område där det till stor del saknas forskning. Vad gäller förebyggande åtgärder så tror man exempelvis att det kan vara bra att pressa en varm handduk mot mellangården under förlossningen. Men det är oklart om effekten beror på den varma handduken eller trycket i sig.

Det råder också stor osäkerhet kring hur förlossningsskador ska diagnosticeras, något som är särskilt allvarligt eftersom många förlossningsskador blir svårare att behandla ju senare de upptäcks.

Nu kommer nya riktlinjer som föreskriver att alla kvinnor efter förlossning ska bedövas och undersökas. Dessutom satsar regeringen 400 miljoner kronor per år på förlossningsvården och kvinnors hälsa de kommande åren.

Eva Uustal vid Linköpings universitet är en av landets främsta experter på förlossningsskador och har forskat på området i 25 år. Hon berättar för SVT Öst att det är dagens kvinnor som sett till att förlossningsskadorna nu har hamnat på den politiska agendan: ”I dag har vi unga kvinnor som ställer upp och berättar om förlossningsskador och då får vi plötsligt regeringen med oss.”

Det är inte en dag för tidigt.

 

Vad tycker du? Diskutera på DN Ledares Facebooksida

Följ Matilda Molander på Twitter

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.