Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Bara integrationen kan rädda den svenska modellen

 

Den höga arbetslösheten bland utrikes födda är inte bara oroande för att människor hamnar i permanent utanförskap. Den minskar också stödet för en välfärdsstat som omfattar alla.

 

Trump i Vita huset och sverigedemokrater i riksdagen. Främlingsfientliga partiers framväxt och det ökade stödet för politiker som lovar att stänga gränser, slänga ut, rensa upp har de senaste åren kommit att bli frågan runt vilken hela det politiska livet snurrar. Politiska manövrar kalkyleras och bedöms utifrån hur de kommer att påverka Sverigedemokraternas position och det parlamentariska läget.

I ett välfungerande samhälle som vårt borde det inte finnas starkt stöd för deras åsikter, ändå är det så svårt för övriga partier att avväpna dem. Och det beror inte på att ingen försökt. När ingen pratade med SD tredubblades väljarsympatierna. När Anna Kinberg Batra prövade att i stället sträcka ut en hand sjönk hennes stöd som en sten.

Hur kan de etablerade partierna presentera ett livskraftigt och övertygande alternativ till invandringsmotståndet?

Som ett första steg behöver vi förstå varifrån det kommer. Vad det är som får människor att tycka att vissa individer inte borde få vara här.

I en ny doktorsavhandling från sociologiska institutionen på Stockholms universitet konstaterar Tina Goldschmidt att motståndet mot invandring i Europa ofta är kopplat till en motvilja att låta invandrare ta del av olika välfärdstjänster. Argument av typen ”Vi kan inte ta emot en massa flyktingar när pengarna inte ens räcker till våra egna gamla, sjuka eller barn” framförs ofta i debatten.

Många upplever att hjälp till invandrare står i konflikt med stöd till infödda svenskar och uppfattningen att välfärden i första hand ska gå till de som är födda här kallas i forskningssammanhang för "välfärdschauvinism". 

Det är ett resonemang som Sverigedemokraterna byggt mer eller mindre hela sin politik kring. Kanske tydligast manifesterat i den ökända valfilmen från 2010 där en flock kvinnor i burka på jakt efter bidrag rusar förbi en stackars pensionär.

Goldschmidt kommer i sin studie fram till att svenskars inställning till att personer som kommit hit från andra länder ska få ta del av välfärden, blir mer negativ om de bor i ett område med många arbetslösa invandrare. Bland de personer i studien som inte hade några arbetslösa invandrare i bostadsområdet klassificerades 22 procent som "välfärdschauvinistiska". Motsvarande siffra för boende i områden där en stor del av grannarna är invandrare som saknar jobb låg på drygt 80 procent. Att möta arbetslösa och bidragstagande invandrare i sin vardag verkar alltså minska viljan att låta dem ta del av välfärden.

Att människors vilja att hjälpa påverkas av deras omgivning får också stöd av ny forskning från statsvetaren Melissa L Sands vid universitetet Harvard. Genom fältexperiment har hon kommit fram till att välbeställda personers stöd för omfördelningspolitik minskar om de möter fattiga människor i sin vardag.

Det faktum att andelen socialbidragstagare är flerdubbelt högre bland utrikesfödda och att det i dag tar nästan ett decennium från att de kommit hit innan hälften av alla flyktingar fått ett jobb att gå till är därför oroväckande på flera sätt. Det räcker inte med att det är en personlig tragedi för de människor som inte kommer in i samhället utan fastnar i ett permanent utanförskap. Det är dessutom förödande för stödet för en likvärdig välfärdsstat.

Att socialdemokratin, som byggt hela sin existens på att förstå hur den kan samla stöd för en välfärd som omfattar alla, fortfarande inte tar integrationen på allvar är därför ett mysterium.

Vill vi ha ett samhälle där alla är välkomna, måste vi se till att de som är här kan vara med och bidra. Arbetslösheten hos utrikes födda måste ner och tiden till sysselsättning kortas. Det går inte att lösa genom någon quick-fix utan kräver långsiktigt och gnetigt arbete. Bättre SFI-undervisning, större möjligheter till utbildning och validering och inte minst fler enkla jobb. Det är Socialdemokraternas sista chans.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.