Matilda Molander: Det går inte att straffa bort en sexualitet - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Det går inte att straffa bort en sexualitet

Den som begår sexuella övergrepp mot barn ska straffas, men ännu bättre är om brottet aldrig inträffar.

Till skillnad från annan sexualitet kan pedofili aldrig resultera i handlingar mellan två vuxna människor som båda samtyckt. Levs sexualiteten ut innebär det automatiskt ett övergrepp, och få grupper i samhället är så föraktade som pedofiler.

Svenska Dagbladet och Aftonbladet publicerade på måndagen en stor granskning av dokumenterade sexuella övergrepp mot barn. De har identifierat 72 män över hela Sverige som laddat ned filmer och bilder med alltifrån nakna barn på stranden till grova sexuella övergrepp. Männen som konfronteras är väl medvetna om att det de gör är fel, och livrädda för att bli upptäckta. ”Jag mår illa när jag ser det. Känner skuldkänslor och vet inte vart jag ska ta vägen. Ibland går jag in på toa och spyr” säger en av dem till reportern. Ändå tittar han.

Preliminära studier tyder på att knappt en procent av alla män mellan 40 och 70 har ett sexuellt intresse för barn.

År 2012 startades på regeringens initiativ en stödtelefon för personer med oönskad sexualitet, ”PrevenTell”. Ungefär en fjärdedel av samtalen de tre första åren kom från personer som har ett sexuellt intresse för minderåriga. 94 procent av dem uppgav att de aldrig utnyttjat något barn sexuellt.

De flesta pedofiler som söker hjälp är alltså personer som inser att de har ett sexuellt intresse för barn, aldrig agerat ut sin sexualitet och vill ha samhällets stöd för att det inte ska hända i framtiden heller. Det stödet förtjänar de.

Att söka hjälp för pedofili är inte direkt som att gå till doktorn med ont i ryggen. Tabut är enormt och sprids vetskapen om deras sexualitet är risken för social utfrysning överhängande. För den som behöver hjälp måste det därför vara enkelt att få. 

Precis som påpekats i tidningarnas granskning måste övergrepp mot barn lagföras. Men det är också viktigt att minska risken för att de begås.

Pedofili är en böjelse som finns hos en del av befolkningen och hur motbjudande den än är kommer den varken att kunna botas eller straffas bort. Däremot kan man göra det så lätt som möjligt att söka hjälp, innan ett brott har begåtts. För barnens skull, om inte annat.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.