Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Ensamt på toppen för enmansshowen Macron

Presidenten styr både landet och partiet med fast hand. Men missnöjet växer i takt med hans reformer.

För två veckor sedan höll Frankrikes budgetminister Gérald Darmanin tal i parlamentet, och sällan har väl statens ekonomiska tillstånd sammanfattats på ett bättre sätt: "Större kostnader för det offentliga behöver inte betyda mer service till fransmännen, ser man till dagens situation är det till och med tvärtom."

Arbetslösheten är nästan 10 procent, budgetunderskottet permanent och statsskulden har passerat 95 procent av BNP. Med fem år på sig att få en sådan skuta på rätt kurs har man ingen tid att förlora och det märks på tempot i president Emmanuel Macrons reformer.

När mandatperioden är slut ska de offentliga utgifternas andel av BNP ha minskat med 3 procentenheter och för att nå dit kommer regeringen enligt Darmanin de kommande månaderna att koncentrera sig på tre områden ”där vi spenderar mer än våra grannländer utan att leverera bättre offentlig service till våra medborgare: bostadspolitiken, yrkesutbildningar och sociala insatser i vid bemärkelse”.

Presidentens viktigaste vallöfte var dock att få ner arbetslösheten och på onsdagen fick han grönt ljus av parlamentet för sina reformer. Av företagare och ekonomiska bedömare ses de som nödvändiga för att få ordning på den franska ekonomin, men vänstern i parlamentet dömde ut reformerna som ”en lag för krossandet av samhället”.

Och de rödgröna är inte ensamma i sin kritik. Facken har utlovat en generalstrejk den 12 september och stödet för presidenten har sjunkit rejält. Endast 36 procent av väljarna tycker nu att han gör ett bra jobb, vilket gör honom mindre populär än sin premiärminister Édouard Philippe. Samtidigt tror varannan fransman fortfarande att regeringen kommer att våga ta impopulära beslut om de är bra för landet, och det verkar ju stämma.

Inom presidentens eget parti, La république en marche, har det börjat knorras om toppstyre när de 320 000 medlemmarna nu ska enas om stadgar. För att undvika en för stark personcentrering ska partiet nämligen styras av ett verkställande utskott i stället för av en ordförande. Men som en ledamot lite skämtsamt sa till tidningen Le Monde så är det ”också ett sätt att påminna om att det bara finns ett huvud som får höja sig över mängden, och det är Macrons”.

Nästa år är det val till senaten, året därpå till EU-parlamentet och därefter till kommunerna. Ska Macron kunna bygga det starka Frankrike han pratar om måste han gå från enmansshow till lagbyggare. Det kommer att bli hans största utmaning.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.