Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-30 23:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/signerat/matilda-molander-lat-oss-stanga-fler-vardhem/

LEDARE

Matilda Molander: Låt oss stänga fler vårdhem

FN:s mål om att utrota aids till år 2030 ser ut att bli svårt att nå och världens ledare har all anledning att oroa sig över utvecklingen. Samtidigt finns det mycket att fira.

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

På fredagen avslutades den 21:a internationella aids-konferensen i Sydafrika. Ett viktigt möte för de knappt 37 miljoner människor som i dag lever med hiv.

Ungefär två miljoner av dem smittades förra året, knappt hälften får bromsmediciner och i 74 länder har smittotakten ökat det senaste decenniet.

FN:s mål om att utrota aids till år 2030 ser ut att bli svårt att nå och världens ledare har all anledning att oroa sig över utvecklingen.

Samtidigt finns det mycket att fira. Trots att smittotakten ökar i många länder minskar den globalt, om än inte lika snabbt som tidigare. Särskilt framgångsrikt har arbetet varit för att minska antalet barn som blir smittade av sina mammor.

År 2004 överförde 30 procent av de hiv-smittade mödrarna i Sydafrika sjukdomen till sina barn. Tretton år senare har siffran fallit till 1,5 procent.

Vändningen kom när hiv-behandling blev avgiftsfri för alla. Rätt genomförd är den mycket effektiv och gör att drabbade kan leva länge. Dessutom smittar de i stort sett inte alls.

The Guardian i rapporterade förra veckan om ett vårdhem för aidssjuka barn i Johannesburg som för tio år sedan fick begrava flera barn i veckan. I dag är vårdhemsverksamheten nedlagd, det finns helt enkelt inga aidssjuka barn att ta hand om längre.

Men framgången med barn sticker ut. För vuxna ser utvecklingen inte lika ljus ut och faktum kvarstår: arbetet går för sakta om vi ska nå målet att ingen ska dö i aids år 2030.

Anledningarna till att det går trögt är flera, men en av de viktigaste är att sexualundervisningen i flera av de värst drabbade länderna är undermålig. Detta leder till att endast en mindre del av de unga har tillräcklig kunskap om hiv och hur man skyddar sig. Även tillgången till kondomer är på många platser begränsad. Enligt FN-organet Unaids skulle distributionen av kondomer till befolkningen söder om Sahara behöva fördubblas de kommande åren.

Som vanligt är en del av problemet också bristen på jämställdhet. Unga kvinnor är mer utsatta och löper en högre risk att smittas, särskilt om de tvingas hoppa av skolan. De går då miste om den kunskap och status som gör det möjligt att både välja en bra partner och kräva skyddade samlag.

Det är dags att världssamfundet tar sig i kragen så att vi kan förpassa aids från vårdhemmen till historieböckerna.