Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Liberalens farväl till riksdagen

Foto: Stefan Jerrevång/TT

”Gör inga dumheter medan jag är död!" är titeln på den gamle Folkpartiledaren Per Ahlmarks memoarer. Men han hade inte behövt oroa sig, Liberalerna gör ingenting alls.

VAL 2018

Den liberala världsordningen är under attack. USA reser handelshinder, Ryssland uppträder aggressivt, Europa har stängt sina gränser och svenska partier tävlar om att ha den mest restriktiva flyktingpolitiken. 

Den senaste mandatperioden har vi gång på gång ställts inför liberala ödesfrågor. Men partiet Liberalernas mest uppmärksammade ställningstagande är att det förrförra året valde att byta ut sin partisymbol. 

Partiet Liberalernas mest uppmärksammade ställningstagande är att det förrförra året valde att byta ut sin partisymbol.

Moderaternas kris, socialdemokratins kris, Miljöpartiets haveri och Kristdemokraternas desperata kamp för att överleva september har dolt det faktum att Sveriges självutnämnda liberala parti begår ett långsamt självmord. 

Väljarstödet har sjunkit under decennier och partiet ligger nu och kämpar för att hålla sig kvar över riksdagsspärren. 

Det är verkligen inte alltid lätt att vara ett litet parti. Kristdemokraterna gjorde en konservativ gir, bara för att veckor senare bli överkörda av Moderaterna och kvarlämnade med ett väljarstöd långt under fyraprocentspärren. Miljöpartiet har kämpat med att regera utan erfarenhet och sett väljarna försvinna i takt med hjärtefrågorna. Liberalerna å sin sida har bara, ja, gjort ingenting. 

Det pratas om att Björklund har blivit gammal och trött och det kan säkert stämma. Men Liberalernas problem är inte företrädarna, utan att det inte står upp för det som är viktigt när det verkligen gäller.

När tidningarna fylls av svarta rubriker om flyktingkris, nationalism, nazister som marscherar på gatorna, judiska föreningar som hotas och unga som ska utvisas till krig och förtryck, då har Liberalerna pratat om... ja vad var det nu igen? Mobilförbud i skolan? 

Alla partier kan självklart inte vara lika relevanta hela tiden. Men för ett liberalt parti, om inte nu så när?

Det är dags för Liberalerna att åka ur riksdagen. 

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.