Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Rätt piller till rätt patient

Nu för tiden behöver man tack och lov inte snörvla sig längre än till närmaste livs för att köpa nässprej och huvudvärkstabletter.

Sedan apoteksomregleringen 2009 har det också blivit lättare att få tag på receptbelagda läkemedel. Många nya apotek har slagit upp dörrarna och öppettiderna har blivit generösare. Sveriges Apoteksförening har sedan 2010 låtit TNS Sifo mäta nöjdheten hos kunderna och kan konstatera att den ligger stabilt på en hög nivå. 97 procent är nöjda med sitt senaste besök. Viktigast är apotekets geografiska läge och att det har rätt varor hemma.

Att mycket är bra betyder dock inte att det saknas utrymme för förbättringar. På onsdagen presenterade Apoteksmarknadsutredningen sitt delbetänkande.

De allra flesta svenskar bor nära ett apotek, men även de som inte gör det behöver kunna få tag på mediciner. Utredningen föreslår därför att andra företag än statliga Apoteket ska få öppna ombud, alltså utlämningsställen på mindre orter. Det är en mycket klok idé.

Tillgång till läkemedel handlar dock inte bara om att ha nära till apoteket, medicinerna måste också finnas där. Utredningen föreslår att returrätten utökas för att underlätta lagerhållning och att den så kallade ”24-timmarsregeln” ändras så att det blir lättare att få sina mediciner i tid.

Om apoteksmarknaden ska fungera optimalt räcker det emellertid inte med att människor får sina mediciner, eller ens rätt mediciner. Det gäller att tabletterna tas på rätt sätt. Långt ifrån alla som får läkemedel följer doktorns ordination och felmedicinering orsakar många sjukhusvistelser.

För att komma till rätta med det föreslår utredningen att endast farmaceuter ska få expediera recept och ge råd om receptbelagda läkemedel. Den vill även utreda möjligheterna för apotek att erbjuda farmaceutisk rådgivning i större skala.

Mer rådgivning på apotek skulle gynna hela vården och bör därför snarast bli både utredning och verklighet. Att kräva att allt som har med recept att göra sköts av universitetsutbildade farmaceuter är dock ett slöseri med resurser. Bättre att låta dem fokusera på rådgivningen, så kan biträden springa på lagret och sköta den praktiska utlämningen.

Apoteken är en viktig del av vården och vi måste ta vara på personalens kompetens.

 

Vad tycker du? Diskutera på DN Ledares Facebooksida.

Följ Matilda Molander på Twitter.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.