Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Skaffa barn och åk på semester

Att rädda jorden för kommande generationer blir ganska meningslöst om de inte föds.

Skaffa färre barn! Förra veckan kom nyheten att det varken är Trump eller kolkraftverk som är de stora klimatbovarna. Nej, det som kommer att knuffa oss alla in i den ekologiska kollapsen är i stället barnvagnarna. Eller snarare de som ligger i dem.

Forskare vid Lunds universitet har undersökt vilka åtgärder för att minska sin klimatpåverkan som är mest effektiva. De har kommit fram till att det mest miljövänliga vi kan göra är att inte skaffa barn. Varje människa genererar utsläpp och föds det färre barn blir det mindre utsläpp. Enkelt. Logiskt. Orimligt. Vi försöker inte stoppa klimatförändringarna för jordens skull, den kommer att klara sig. Nej, anledningen till att vi ska leva hållbart är för att det ska finnas något kvar åt våra barn. Så utan kommande generationer kan vi lika gärna köra kolkraftverken ända in i kaklet.

Utan kommande generationer kan vi lika gärna köra kolkraftverken ända in i kaklet.

Förutom förslaget att skaffa färre barn har forskarna dock flera bra poänger. Om vi ska klara klimatmålen måste vi minska våra utsläpp med minst två tredjedelar till 2050. Ska vi lyckas med det måste vi göra rätt saker. Lundaforskarna pekar på de tre viktigaste åtgärderna: äta vegetariskt, ställa fossilbilen och sluta flyga.

Det är exempelvis hela 100 gånger mer effektivt för klimatet att äta vegetariskt än att använda en tygkasse. Men hur mycket linser man än äter kan man inte kompensera för en semester i Thailand. Flyget genererar mer utsläpp än vad som är hållbart att en person släpper ut på ett år.

Nej, ska det finnas någon blomstertid kvar åt våra barn så är det dags att börja semestra på närmare håll. Lyckligtvis är det trendigare än någonsin. Turismen i Sverige ökar snabbast i Europa och omsatte förra året mer än exporten av personbilar, järn och stål tillsammans. Sedan 2014 har den inhemska sommarturismen ökat med 10 procent, medan utlandsresorna har minskat.

Och när man sitter på en solig klippa i Göteborgs skärgård känns kön till säkerhetskontrollen väldigt långt bort. Sommarsemester i Sverige är helt enkelt svårslaget om man vill känna sanden mellan tårna och samtidigt minska sitt fotavtryck. Så packa in barnen i bilen och åk till kusten. För miljöns skull.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.