Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Skynda att fynda det perfekta livet!

Sjukskrivningstalen stiger i takt med att kraven och förväntningarna på oss ökar.

Var hungrig efter utmaningar, baka bullar med barnen, ha fantastiskt sex, åk på weekend med kompisarna, förverkliga drömhemmet, spring ett maraton, ställ upp för kollegorna och glöm för guds skull inte att ha tid för dig själv! Det är du värd!

Sjukskrivningarna ökar i Sverige och olika stressymptom står för en stor del av ökningen.

Nya siffror från Försäkringskassan, som presenterades på ett seminarium på måndagen, visar att sjukskrivningar för stress inte bara blir allt vanligare, utan också är betydligt längre än genomsnittet för alla diagnoser.

Utvecklingen är oroande, först och främst för den enskilde som förutom pengar riskerar att förlora både sociala relationer och karriärmöjligheter. Men också för samhället eftersom kostnaderna är stora och många av dem som sjukskrivs tillhör bristyrken.

Exakt vad som driver sjukskrivningarna råder det osäkerhet kring, men en sak är de flesta överens om: Det beror inte på att vi blir sjukare.

Nej, antalet sjukskrivningar varierar så mycket över tid och mellan olika delar av Sverige att det inte kan motsvaras av en variation i verklig sjukdom.

En del av svaret till varför sjukskrivningarna ökar står i stället att finna i hur vi lever våra liv.

Pressen att hinna med och räcka till är stor för många, och det är svårt att hitta en balans. Heltidsarbete, särskilt om man har mycket kontakt med människor, är krävande. Har man dessutom familj eller andra åtaganden är det lätt att ta på sig så mycket att man börjar må dåligt. Problemet, som egentligen handlar om att man inte klarar av att skapa en balans i livet, löser man till slut genom att sjukskriva sig.

Men sjukskrivningar är inte till för människor som behöver få bättre balans i livet. De är till för att försörja den som på grund av sjukdom inte klarar av att jobba.

Att sluta stressa är verkligen lättare sagt än gjort, och många arbetsgivare borde ta ett större arbetsmiljöansvar. Också samhället har allt att vinna på att hjälpa till innan det gått för långt.

Men i slutändan har man ett eget ansvar för att ordna livet på ett sätt man klarar av.

 

Vad tycker du? Diksutera på DN Ledares Facebooksida.

Följ Matilda Molander på Twitter.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.