Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Medborgarskap: Regeringen suddade ut det bästa

Signerat – Susanna Birgersson.

Svenskarna må vara hyfsat toleranta men samtidigt omger vi oss med en mängd vaga, sociala koder och oskrivna regler, vilka ofta fungerar som ett osynligt stängsel runt den lika osynliga nationella gemenskapen.

Förra våren fördes något som liknade ett meningsfullt samtal om betydelsen av medborgarskap i en svensk kontext. I invandrarlandet USA är medborgarskapet ett slags kitt, mellan medborgarna, och mellan medborgarna och staten. I Sverige däremot har medborgarskapet sällan haft någon framskjuten plats. Men, har somliga hävdat, inget hindrar att det numera mångkulturella Sverige fyller det med mer mening.

En utredning, ledd av Gunnar Strömmer, presenterades i slutet av april. Till skillnad från en mängd andra som ligger och samlar damm på departementen har denna faktiskt matats in i lagstiftningsprocessen. Nästa vecka överlämnas en proposition till riksdagen. Votering väntas senare i vår.

I lagrådsremissen framgår att en portalparagraf om medborgarskapets innebörd ska stoppas in i lagen; det är ett rättsligt förhållande mellan stat och medborgare, med rättigheter och skyldigheter för båda parter. Det förenar medborgarna och utgör grunden för folkstyret. Vidare ska alla kommuner åläggas att anordna medborgarskaps­ceremonier – vilka givetvis ska vara frivilliga för nya medborgare.

Det är den enkla biten, inte oviktig men heller inte särskilt djupgående.

Strömmer föreslog att den som snabbt lär sig svenska skulle kunna få en genväg till medborgarskap. Det hade signalerat att medborgarskap är både något eftersträvansvärt och något staten gärna räcker den som anstränger ­sig för att ta plats i samhället. Detta finns tyvärr inte med i propositionen.

Det mest radikala av utredningens förslag var ändå att barn som föds i Sverige och har minst en förälder med permanent uppehållstillstånd skulle få medborgarskap. Budskapet hade varit att medborgarskapet är det förhållande staten gärna vill ha med människor som har en tydlig och förväntat lång­varig anknytning till Sverige.

I stället nöjer sig regeringen med att justera lagstiftningen så att de särskilda villkor som gäller för att en pappas medborgarskap ska kunna omfatta barnet tas bort. Det är ju jämställt och bra. Men lite synd att det inte blev mer än så här.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.