Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Medieråd: Feministiskt åsiktsdirektiv

Normkritik är inget vaccin mot auktoritära drag. Det framgår med all önskvärd tydlighet efter att tidningen Journalisten i senaste numret bett partierna redogöra för en rad mediepolitiska spörsmål.

På frågan om huruvida det är en bra idé att införa ”ett medieråd med makt att bötfälla publicister” svarar sju av åtta riksdagspartier nej. Sverige­demokraterna uppger att de inte har tagit ställning. Feministiskt initiativ däremot, tar ställning så det räcker och blir över.

För nej, partiet vill inte ha ett medieråd, man har högre ambitioner än så. Fi vill lära av ”den argentinska modellen” där ett ”observatorium” ska granska hur väl journalister efterlever exempelvis jämställdhetsmål. Vid grova överträdelser, som Fi kallar ”medialt våld”, ska kontrollorganet kunna tvinga publicister att betala skadestånd.

I  klarspråk: de som publicerar åsikter som Feministiskt initiativ inte gillar ska kunna straffas.

Resonemanget faller väl in i partiet logik. Den som avviker från Fis modell ska läxas upp och tryckas in i den normkritiska normen. Det gäller allt­ifrån publiceringar till vad vi handlar. I partiprogrammet framkommer det till exempel att män ska omskolas (ja, det är partiets ordval) för att ändra sina ”konsumtions- och transportmönster”.

Efter publiceringen har riksdags­kandidaten Lotten Sunna klargjort på sin Facebooksida att det är avgifter, inte skadestånd, som partiet vill införa. Det avvärjer en del av den kritik som riktats mot partiets bristande juridiska kunskaper, men det förklarar knappast den styvmoderliga behandlingen av tryck- och yttrandefriheten.

Observatorieförslaget placerar därför också partiet i ett mindre smickrande sällskap av stater, ledare och partier som ser sig lämpliga att besluta vilka åsikter som ska få yttras, och vilka som ska tystas. Eller i det här fallet: straffas med en avgift.

Att hat och hot är en del av dagens medielandskap – och att det är ett problem – har Fi givetvis rätt i. Inte minst eftersom det riskerar att skrämma människor till tystnad. Men att lösa det genom att bestraffa vissa åsikter är en logik som faller på sin egen dumhet.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.