Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Mellanöstern: Sårade rovdjur ofta de farligaste

Signerat - Gunnar Jonsson.

Proteströrelserna i Mellanöstern och Nordafrika är bland de bästa världsnyheterna på länge. I Egypten och Tunisien har regimerna fallit, även om slutresultatet är osäkert. På andra ställen försvarar sig makten med näbbar och klor, men slår också ibland till reträtt.

Det är inte säkert att demokratin vinner alla slag. Diktaturerna kanske väljer att öppna sig. De kan också dra en helt annan och farlig slutsats av Egypten: att uppror måste slås ned hårt och snabbt.

Saddam Hussein i Irak ryggade inte för att slakta tusentals människor när så behövdes. Den syriska regimen har en historia av brutalt våld, som hittills har fungerat. Iran upplevde i måndags den största demonstrationen på över ett år, och härskarna har svarat med att skärpa trycket mot all opposition.

Å andra sidan dog över 350 människor i Egypten innan Mubarak störtades. Där stärkte våldet proteströrelsens beslutsamhet och ledde till splittring i armén och elitklicken.

Folket i Bahrain förvirrar säkert härskarna. Där är demonstrationerna just nu som mest intensiva, trots att landet har infört begränsade politiska reformer och rättigheter för minoriteter.

Olikheterna är stora i regionen, och orsakerna till missnöje växlar. Fattigdom, korruption och strypt yttrandefrihet är gemensamt, men graden av diktatur och armod varierar. Till mixen hör etniska skillnader och motsättningar mellan shiiter och sunniter. Regimernas förmåga att möta protester med höjda löner och sänkta matpriser beror på oljetillgångarnas storlek. I flera länder finns säkert en grogrund för islamistisk extremism.

USA trevar sig fram i labyrinten. Man har långsamt rört sig från stödet för allierade autokrater till sympati för folkrörelsen. Att Bahrain rymmer en stor amerikansk flottbas komplicerar livet.

Även EU:s linje har varit skakig. Det är inte möjligt att vägra tala med alla länder vi inte kallar demokratier. Särskilt i dagens instabila läge är det dock nödvändigt att vara tydlig: människor måste ha rätt att uttrycka sina åsikter även i arabvärlden och Iran. EU kan inte acceptera despoter som skjuter och fängslar folk som demonstrerar för rättmätiga krav.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.