Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Mer vapen löser inte dilemmat

Signerat – Gunnar Jonsson

Frankrike och Storbritannien gjorde vid EU:s utrikesministermöte ett nytt försök att få övriga länder med på att häva vapenembargot mot Syrien. Motivet är att öka chanserna för upproret mot diktatorn Bashar al-Assad.

Samtidigt uttryckte fransmän och britter sin oro för att den syriska regimen är redo att använda kemiska vapen. FN beslutade också i torsdags att utreda anklagelserna om att sådana var inblandade i en raketattack tidigare i veckan. Regimen och rebe­llerna skyller på varandra, men några bevis finns ännu inte.

I frågan om vapenembargot har Frankrike och Storbritannien hittills stått relativt ensamma inom EU, medan Tyskland (och Sverige) håller emot. Inte heller Obamaadministrationen har velat leverera hårdvara.

Argumentet för är att diktaturen får vapen från Ryssland och Iran, förutom att dess slagstyrka var överlägsen från början. En politisk lösning ser ut som en utopi när redan över 70 000 dödats i inbördeskriget. al-Assad talade på fredagen åter om att ”utplåna” sina fiender.

Men det finns tunga skäl att inte hälla in mer vapen i konflikten. Risken är att de hamnar i jihadistiska extremisters händer, och så småningom vänds mot både moderata krafter och västerländska mål.

Islamistiska Jabhat al-Nusra, med band till al-Qaida, har blivit en ledande del av motståndsrörelsen. Rapporter finns om hur sharialagar införts på rebellkontrollerat territorium i norra Syrien. Medan USA:s utrikesminister ser stora organisatoriska framsteg inom oppositionen är generalstabschefen av motsatt åsikt.

Paris och London har fortfarande globala ambitioner, trots nedskuren militär kapacitet på senare år. Berlins ryggmärgsreaktion är pacifism. I fallet Libyen lade Tyskland ned sin röst i FN:s säkerhetsråd och vägrade lyfta ett finger för att stödja insatsen.

Men det är svårt att förstå hur Frankrike och Storbritannien kan vara säkra på att ett upphävt embargo är svaret. Vad ska hända om det inte hjälper att beväpna rebellerna, eller om extremister tar över? Goda avsikter är ingen tillräcklig strategi.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.