Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Misstag är till för att upprepas

Skrällen i veckan var en av de största i kongressens historia: Eric Cantor, Republikanernas majoritetsledare i representanthuset, blev utklassad i primärvalet i Virginia.

Flera faktorer spelade in. Cantor ansågs ha blivit för mycket del av det Washingtonetablissemang som Teapartyrörelsen älskar att hata. Populisterna har inte haft några vidare framgångar i årets primärval, men Cantor var sårbar. Och utmanaren David Brat hade en vinnarfråga: invandringen.

Brat hävdade att Cantor lett en kampanj i kongressen för amnesti åt illegala invandrare. Det var i och för sig helt fel. Republikanerna i representanthuset har vägrat att ens ta upp senatens breda kompromiss om att ge papperslösa en väg till medborgarskap, och Cantor har hållit hårt i bromsen. Något myrsteg kunde han tänka sig, men att utmåla honom som liberal var djupt ohederligt.

Väljarna struntade glatt i sanningen. Brat påstod dessutom att USA har 40 miljoner papperslösa, fyra gånger den verkliga siffran, och kom undan med det också.

Lindsey Graham, en av republikanerna bakom senatens förslag, vann visserligen sitt primärval enkelt i South Carolina. Men resultatet i Virginia innebär sannolikt att minsta lilla invandringsreform är stendöd för åratal framåt. Ytterst få republikaner lär våga komma med sådant i bagaget till nästa primärval.

Att kasta ut miljoner människor, av vilka en majoritet har bott i landet i evigheter, är inte moraliskt försvarbart men ekonomisk idioti. Fruktindustrin och byggbranschen skulle få slå igen. Men högerfalangen tvingar också fram ett politiskt självmål.

I presidentvalet 2012 fick Barack Obama 71 procent av rösterna bland hispanics, de som har latinamerikanskt ursprung. Republikanen Mitt Romney fick 27; han vann partiets primärval bland annat genom att framställa sig som en invandringshök han aldrig var. USA:s minoriteter glömde det inte.

Hispanics är den snabbast växande delen av väljarkåren. En rabiat inställning till invandring och papperslösa hotar att ge Republikanerna ett hopplöst utgångsläge i kommande presidentval.

Obama kan runda kongressen och exempelvis stoppa fler deportationer. Räkna med hysteriska republikanska protester i så fall. Men inte skulle det öka deras chanser att besegra Hillary Clinton 2016.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.