Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Moderaterna: Tillbaka till framtiden

Signerat – Martin Liby Alonso.

Moderaternas chefsstrateg Per Schlingmann var på besök i senaste ”Agenda”. Framträdandet, tunt på besked om vad M vill, påminde om en devis som upprepades inför valet 2006: val vinns och förloras av sittande regering.

För att en regering ska förlora krävs inte att den misskött sig. Det räcker att den tappat förmågan att svara på de frågor som oroar väljarna. Så var det 2006. Budgeten var i balans och ekonomin tuffade på. Men trots det var arbetslösheten hög. En känsla spred sig att höga skatter och generösa bidragssystem gjorde att det inte alltid lönade sig att arbeta.

Till den verkligheten kunde inte Göran Persson anpassa sig. Väljarna vände sig bort, till den opposition som gjort sitt jobb och presenterat ett trovärdigt alternativ.

Nu kan Reinfeldt gå samma väg som Persson. Statsfinanserna har skötts exemplariskt, Sverige har klarat krisen väl och regeringen har gjort ett gott jobb med sysselsättningen. Trots det finns tecken på att väljarnas förtroende för alliansen vacklar. Det finns ett missnöje med sviktande socialförsäkringar och en ungdomsarbetslöshet som inte ger vika.

Det är tydligt att Moderatledningen är medveten om risken att hamna ur fas med väljarna. Därför Reinfeldts tal om ett parti som måste förnya sig, alltid ”vara i rörelse”. Trots det framstår M alltmer som både fantasi- och svarslöst. Man hänvisar, som Schlingmann i ”Agenda”, till arbetslinjen. Men man har svårt att fylla den med mer än jobbskatteavdrag. Andra besked uteblir.

Enligt den senaste Sifo-undersökningen leder oppositionen och S är åter största parti. Man bör naturligtvis inte läsa in för mycket i en opinionsmätning mer än två år före ett val. Minns bara höjderna under Sahlin. Men den understryker att regeringens toppar under förra året var ett resultat av Håkan Juholts vinglande snarare än egen förmåga.

Den är också en följd av att Socialdemokraterna tagit ett första steg mot att göra sitt jobb som opposition och erbjuda ett seriöst alternativ. Därmed är det återigen upp till regeringen att själv göra sig förtjänt av väljarnas förtroende.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.