Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-21 00:56 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/signerat/muren-ar-hogerns-vietnam/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Muren är högerns Vietnam

Vietnamkriget inleddes 1964 och pågår än i dag. Åtminstone i självbilden hos ett flertal personer födda mellan 1940 och 1959.

Jag vet inte hur många gånger vittnesmål publicerats om hur en ”politisk medvetenhet” föddes ur tidiga minnen av Vietnammarscher och skramlandet med FNL-bössor utanför Systembolaget i Mölndal. Många av dessa vänsterpositionerade krigsmotståndare vandrade sedermera högerut. Andra blev kvar i en världsbild präglad av socialism och djup misstänksamhet/fientlighet mot allt vad USA därefter företagit sig.

För generationerna som kom närmast efter har det varit lätt att gripas av postvietnamesisk trötthet. Kriget är över. Ja, USA betedde sig illa kring 1970, get over it, gå vidare. Men på senare år har det blivit allt tydligare att vi födda mellan 1965 och 1980 har vår egen motsvarighet: murens fall.

När ”den antifascistiska skyddsvallen” i Berlin bildligen störtade samman den 9 november 1989 var det tveklöst en av århundradets stora politiska händelser. Sovjetsocialismens vidrighet stod tydlig inför en hel värld (utom några av dem som fortfarande traskade i sina personliga Vietnamtåg). Neokonservativa debattörer talade om historiens slut.

Men precis som Vietnamkriget har murens fall ett politiskt bäst-före-datum. Nya generationer har förstås ingen personlig relation till vare sig Berlins delning, kalla kriget, det ockuperade Östeuropa eller Sovjetunionens ideologiska aggression. De kan knappast relatera till EU som ett ”fredsprojekt” – vadå, hur sannolikt är ett krig mellan Polen och Italien, liksom?

Och de har definitivt ingen anledning att med automatik se kapitalism eller marknadsekonomi som enda och självklara lösningar på all världens problem. Troligare är att de ser tecknen på motsatsen.

Med andra ord: Vi som även i fortsättningen vill argumentera för individens frihet, marknadens fördelar, Europasamarbete och begränsning av politikens makt måste hitta andra referenspunkter än Checkpoint Charlie. Annars är risken stor att vi möts av samma himlande ögon som vi en gång visade våra Ho Chi Minh-nostalgiska förfäder.

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.