Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Myndighets-Sverige: Byråkrater sitter kvar i orubbat bo

Signerat – Erik Helmerson.

Det är ofint att efter ett val påminna framgångsrika politiker om vad de sagt före detsamma. Ändå är det exakt vad ekonomen och Timbroskribenten Henrik R S Olsson gör i nya boken ”Alliansens myndighetspolitik”.

Olsson tar upp Folkpartiets rapport från 2005, ”Vägen bort från enparti-­ (s)taten”, med textrader som ”Ett tak bör införas för antalet myndigheter”. Vällustigt citerar han dessutom alliansens budgetförslag från 2005/2006, som föreslår ”ett besparingsprogram för den statliga byråkratin”.

Något tak har vi ännu inte sett, däremot har antalet myndigheter faktiskt minskat sedan alliansens valseger 2006. Den blygsamma minskningen beror dock enligt Olsson främst inte på bantad byråkrati utan på att verksamheter flyttats till andra myndigheter. Antalet anställda är i stort sett detsamma.

Flytt behöver förstås inte vara fel, tvärtom. Att slå ihop enheter kan vara ett bra sätt att effektivisera. Tyvärr har detta knappt skett; kostnaderna för både personal och lokaler har ökat i fasta priser under den borgerliga regeringstiden. Lokalerna är för övrigt myndigheternas näst största kostnad.

Det är intressant att göra som Henrik R S Olsson, räkna upp svenska myndigheter och fundera på hur nödvändiga de är. Behöver vi ett statligt polarforskningssekretariat? Varför finns två myndigheter som granskar revisorer? Är det offentliga rummet verkligen beroende av Statens konstråd för att utsmyckas med tavlor?

Men det verkligt intressanta är att ställa byråkratin i relation till att regeringen innehåller tre mindre partier som just nu klättrar på varandra för att framstå som de godaste liberalerna. Så länge det tycks uteslutet att verkligen rensa i myndighetsskogen blir det föga mer än läpparnas bekännelse.

Risken är stor att en regering växer ihop med staten, att den börjar se skattepengar som sin plånbok och myndigheter som en förlängning av sin egen makt. Fredrik Reinfeldt och hans kolleger skulle må bra av att stundom återfå kontakten med sin inre byråkratjägare från 2006. Varje myndighet representerar nämligen ett område av ditt liv som politiker anser att de kan sköta bättre än du själv.

Fotnot: Stycket om Statens konstråd innehöll ett sakfel som nu är rättat.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.