Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Näthat: Alliansfritt – och omdömeslöst

Signerat – Erik Helmerson.

Den liberale debattören Fredrik Segerfeldt mord­hotades på sajten Alliansfritt Sverige. Fem dagar och en polisanmälan senare ligger hotet ännu kvar.

Vi tar det från början. Alliansfritt Sverige är en sajt som ”granskar vad de fyra regeringspartierna ägnar sig åt”, enligt varudeklarationen. För att uttrycka sig milt är den inte regeringens främsta supporter.

Det är inga allmänt frijazzande vänstertyckare som driver Alliansfritt. Bland skribenterna finns vice ordföranden för Vänsterpartiet i Norrköping, en politisk sekreterare för Socialdemokraterna i Uppsala och en ombudsman för V i Göteborg. Bloggens redaktör, Robin Zachari, är utredare på Arbetarrörelsens Tankesmedja som drivs av LO, Socialdemokraterna och ABF. Där är för övrigt Carin Jämtin styrelseledamot.

Tvärtemot vad någon kanske skulle tro garanterar sammansättningen på Alliansfritt ingen svindlande verkshöjd. Tonfallet är som om sajten tror att 13-åringar har rösträtt. Några av de senaste dagarnas rubriker lyder ”Sverige i recession – Anders Borg: whatever” och ”Alliansens bostadspolitik blir allt mer weird”.

En text berör just Segerfeldt. Under rubriken ”10 tweets som bör exkludera Fredrik Segerfeldt från seriösa debatter i närmare 1 000 år” räknar Alliansfritt upp några av hans Twitterinlägg. En del blir motsagda, några medvetet (?) feltolkade, andra ofrivilligt komiskt förvridna.

Men det är kanske inget att gråta över, den sortens illvilliga referat är vanligare än naken hud på nätet numera. Värre är kommentarsfältet till artikeln.

Där skrev först en person att man inte behöver ”vara fackansluten för att vilja skjuta den muppen”. Inlägget togs bort. En annan kommentator la till följande: ”Det finns alltså flera anledningar till att man tänker på nackskott när man ser Segerfeldt!” Fem dagar senare, i går eftermiddag, låg hotet fortfarande kvar. Trots att det polisanmälts.

Det är udda att en sajt med så klara kopplingar till seriösa partier gör sig skyldig till vad Avpixlat anklagas för: ett kommentarsfält utom kontroll. Undrar vad Jämtin anser om mordhotet – eller Jonas Sjöstedt, som sagt att Alliansfritt Sverige tillhör hans nätfavoriter.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.