Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Nazidemonstration: Kravallstorm i ett vattenglas

Signerat – Erik Helmerson.

Jag går av Djurgårdsfärjan med en polishelikopter hängande över huvudet och kvällstidningarnas rubriker på min telefondisplay: ”Kaotiskt i Gamla stan”.

Det är lördagseftermiddag och i både gamla och nya medier har det laddats upp. Nazistdemonstration. Motdemonstration. Mobilisering. Krig på självaste Nobeldagen.

Men det här är ett krig man tvingas leta efter. Stortorget hyser sin julmarknad där barnfamiljerna myser runt bland röda bodar: fårskinnsvantar för 300 kronor, hällbröd från Härjedalen, svagdricka.

Så hörs, mycket avlägset, de första talkörerna. Gatukriget? Nej, inspelade julsånger, ”Helga natt” i eftermiddagsdunklet.

Jag får gå ner på Västerlånggatan, korsningen Storkyrkobrinken, innan det händer något. Där finns en polisavspärrning och en skara motdemonstranter. Två tjejer i yngre tonåren drar upp halsduken för ansiktet, men det är svårt att veta om det är i kamp mot nazismen eller Gamla stan-vinden med Saltsjöns hela decembervrede. ”Antifascister siempre!” skriker någon mycket allvarligt trots att det inte finns en enda synlig fascist i kvarteret. Däremot barnvagnar och turister på fiken, fem meter från avspärrningarna.

Så kastas det smällare mot polisen, barnvagnarna dras skyndsamt undan. Men sedan händer ingenting igen. Vid nästa avspärrning står en svartklädd man och smädar poliserna för deras låga löner, vilket låter oortodoxt för en proletariatets förkämpe. Asiatiska turister fotograferar, Farsor på stan avvaktar utanför Lundgrens fiskredskap och klockan i Riddarhuset slår kvart i fyra.

Att döma av förhandsintresset och direktrapporteringen stod slaget om Stockholm denna lördag. Men det vore fullt möjligt att ha en heldag i Gamla stan och helt missa dödskravallkaoset. Det hade rymts i en större villa.

Nazister marscherar i Stockholm. Det är vedervärdigt på alla sätt. Men man behöver inte tillmäta demonstranterna – några hundra, enligt TT – större betydelse än de faktiskt har.

”Inte underskatta, inte överskatta”, sade demokratiminister Birgitta Ohlsson i veckan när hon presenterade en handlingsplan mot antidemokratiska rörelser. För den som tillbringade lördagen på barrikaderna låter det som en rimlig hållning.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.