Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Nödvärn: Hur försvarar man sig mot en bil?

Signerat - Hanne Kjöller.

i samband med alla oroligheter i Israel/Palestina talas ofta om folkrätten. Det militärt så överlägsna Israel har rätt till självförsvar men det ska enligt folkrätten vara proportionellt. Motvåldet ska stå i relation till det hot och våld man själv utsatts för.

På ett liknande sätt fungerar nödvärnsrätten. En örfil från en senil 45-kilos kvinna i hundraårsåldern ger mig föga laglig rätt att klyva hennes huvud med en yxa. Skulle hotet och våldet däremot komma från tio unga, muskulösa skinnskallar skulle säkert toleransen för våldsanvändningen läggas på en annan nivå.

Men hur är det med självförsvarsrätten i trafiken? En rapport om olycksstatistiken visade att det i hög grad är män som kör på fotgängare (DN 27/1). Vid döds-olyckor är det i 15 fall av 16 en man bakom ratten.

Forskarnas rapport stämmer väl med mina egna iakttagelser. Så gott som varje nära-döden-upplevelse jag har haft har orsakats av en manlig bilförare. Det är bildörrar som flyger upp i cykelfältet. Det är parkerade bilar som svänger ut utan koll i backspeglarna. Och det är förare som svänger höger när jag, som befinner mig på deras högra sida, är på väg rakt fram.

Bilförare kan döda cyklister och fotgängare. Fotgängare och cyklister kan inte döda bilförare. Så vilket våld får oskyddade trafikanter använda för att skydda sina liv?
Utan extra utrustning är skrika det enda man kan göra när man håller på att bli nedmejad. Ibland lyckas ljudvågorna nå ända in i förarkupén och bilisten stannar. Även om många bilister hatar cyklister tycks faktiskt de flesta lättade över att inte ha dödat en.

Men att sätta så stor tillit till bilisters hörselförmåga känns inte helt tillförlitligt. Eller proportionerligt. Skrik som svar mot ett potentiellt dödligt vapen – vad säger folkrätten om det?

Så om inte där, var går då gränsen för självförsvar? En skiftnyckel i cykelkorgen att banka i plåten för att uppmärksamma bilisten på den hotande kollisionen? Stingpinne spetsad med en vass syl så att alltför närgångna bilar får ett minne för livet?

Klart är i alla fall att dagens obalans är orimlig.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.