Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-13 19:36 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/signerat/ny-minister-bevare-oss-for-politiska-karriarister/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Ny minister: Bevare oss för politiska karriärister

Signerat – Hanne Kjöller.

Jag har inte levt mitt liv utifrån tanken att jag en dag skulle bli kronprinsessa. Ungefär så sa Mette-Marit Tjessem Høiby när ett förflutet med droger såg ut att hinna ifatt den norske kronprinsen Haakons tilltänkta maka. Det norska folket var förlåtande.

Sveriges nya arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson (M) har kanske heller inte levt sitt liv utifrån tanken att hon en dag skulle bli statsråd. Nu är det inga droger hon har i garderoben. Utan ett samröre med Livets ord, en församling som antagligen är en politiskt mer livshotande substans än aldrig så potent heroin. Därtill har hon varit aktiv abortmotståndare. Och lagt ned sin röst när frågan om homoäktenskap skulle klubbas.

Dessa tre ting, menar många, borde diskvalificera henne från posten som arbetsmarknadsminister. Möjligen hade några fler varit beredda att ”förlåta” henne om hon likt Mette-Marit hållit en presskonferens med nedböjt huvud och sagt att hon nu tog absolut avstånd från allt hon tidigare sagt, gjort och tyckt. Men det gjorde hon inte. Hon sa att abortfrågan för hennes del inte längre var lika svart/vit men att hon stod bakom den svenska abortlagstiftningen.

Det räcker inte för att få syndernas förlåtelse i den intoleranta blogg- och twittersfären. För i Sverige finns bara plats för en tanke i taget. Och den som tänker fel ska straffas. Det är bara så man kan se det enorma intresset för en fråga som inte har någonting med arbetsmarknadspolitik att göra. Jomen, kraxar twittrarna, DO ligger under Svantessons departement. Visst. Men diskrimineringsärenden avgörs utifrån lagstiftning, inte vad det ansvariga statsrådet kan tänkas tycka. Det sistnämnda kallas ministerstyre och är förbjudet enligt lag.

Varje statsråd är förvisso en del av den regering som kollektivt fattar alla beslut. Men varken frågan om abort eller homoäktenskap är aktuell under kvarvarande mandatperiod.

Det finns sannolikt ingen politiker som ställer sig bakom varje punkt i något partiprogram. Det twittrarna indirekt kräver är statsråd som genom hela livet tigit i kontroversiella frågor. Alternativt som skenheligt lovar att de inte tycker som de gör. Bevare oss för dessa karriärbroilers.

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.