Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Nyhetsvärdering: Avpixlat vågar inte säga sanningen

Signerat – Hanne Kjöller.

De senaste dagarna har medierna rapporterat om en 23-årig man som är häktad för grov våldtäkt. Mannen är, trots sin ringa ålder, tidigare dömd för våldtäkt och tre fall av sexköp. Och under den nu aktuella häktningen har fler anklagelser och utsatta kvinnor kommit fram. Aftonbladet skriver att det kan röra sig om en ny ”Hagaman”.

Sverigedemokratiska debattörer brukar ofta ta till orda när svenska kvinnor våldtas och jag surfade därför in på Avpixlat för att se hur nyheten refererades där. Det gjorde den inte. Inte en rad om vad som verkar vara en ny serievåldtäktsman. Det enda jag hittade var en annan, mer långväga nyhet om ett försök till våldtäkt.

Det är i danska Vejle som en man ska ha utsatt en 25-årig kvinna för ”ett våldtäktsförsök”. Hur långt han kom framgår inte. Däremot att det, enligt signalementet, rör sig om en man ”med utländskt ursprung”.

Närhet brukar vara en parameter i nyhetsvärdering. En lokaltidning kan rapportera om ett rån mot en närbutik som inte uppmärksammas i riksmedierna. Om det relativt sett odramatiska rånet inträffat i något annat land blir uppmärksamheten än mindre.

En annan parameter är allvarlighetsgraden. Breiviks massmord gav föga förvånande stort medialt eko långt bortom Norges gränser.

Så vad är det som gör att ett anmält våldtäktsförsök i en dansk ort, som få vet var den ens ligger, övertrumfar en serievåldtäktsman på Kungsholmen i Stockholm? Svaret är förstås: hud­färgen. Kungsholmsmannen är nämligen svenskt ljushyllt, och det är uppenbart besvärande för de politiskt korrekta skribenterna på sajten. De vågar helt enkelt inte skriva sanningen.

Nyhetsvärderingen är rent rasistisk. För att ett brott ska vara värt att rapportera om måste den misstänkte vara mörkhyad. Men då blir i gengäld ingen nyhet för liten eller för avlägsen. Följaktligen kan jag denna tisdag även läsa om en kund på en bensinmack i danska Hillerød som sägs ha blivit rasande över att ha serverats en skinksmörgås. Och det trots att mannen inte ens är misstänkt för något brott.

PK? Den som sa’t han va’t.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.