Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Obegriplig svensk försiktighet

Efter mer än 50 år är omständigheterna kring Dag Hammarskjölds död fortfarande oklara. Vad hände egentligen vid midnatt mellan den 17 och 18 september 1961?

Det är egendomligt att Sveriges regering inte drivit på mer aktivt för att få ett ordentligt svar på den frågan. Dag Hammarskjöld var FN:s generalsekreterare, men också svensk medborgare. Men försiktighet och ovilja att stöta sig med andra är som bekant ett välkänt mönster i svensk utrikespolitik.

En hel del har förvisso slagits fast. Tre utredningar – två lokala och en i FN:s regi – har visat att vädret var bra den där natten och att piloten var ­rutinerad. Konstaterat är också att Hammarskjölds plan inte hade tekniska fel och det inte fanns några spår av skott eller sabotage. Att kraschen berodde på att flygplanet kom ned på för låg höjd är också väl belagt – men inte varför det dök.

Men det är inte för sent att försöka få klarhet, skrev författarna Rolf Rembe och Anders Hellberg i boken ”Midnatt i Kongo” (Atlantis) som utkom för ett år sedan. Tvärtom anser de att det är först nu, när makthavare som haft intresse av att dölja sanningen är borta, som en ny utredning kan bli meningsfull. Och det är säkert riktigt.

Därför är det uppmuntrande att en ny kommission bestående av Hans ­Corell, Richard Goldstone och ytterligare två internationellt erkända jurister ska göra ett försök. Riktigt intressant är också att nya ögonvittnen träder fram. Expressen skrev i går (23/7) om den svenske diplomaten Göran Björkdahl som talat med människor som såg vad som hände.

De vittnar om ett litet flygplan som dök upp intill generalsekreterarens större DC6:a i nästan samma ögonblick som planet exploderade. Deras berättelser kan alltså tyda på att Hammarskjölds död inte var en olycka, utan ett attentat.

Sådana misstankar har också funnits i 50 år och varit grogrund för en lång rad mer eller mindre trovärdiga konspirationsteorier. Att åter försöka få fram sanningen är också ett sätt att förhindra fortsatt mytbildning kring Hammarskjölds död.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.