Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Offpiståkning: Härligt, härligt, men...

Signerat – Hanne Kjöller.

För dryga fem år sedan skrev jag en artikel om laviner och om de risker man utsätter sig själv och andra för om man åker offpist utan guide i terräng man inte förmår läsa av. Av texten gjordes ett referat – nåja, något ska man kalla det – som lades ut på ett diskussionsforum där medlemmarna figurerade med spegelblanka solglasögon och signatur. Sedan började mejlen komma.

Många skrev med den överlägsenhet som brukar slipas bort när man lämnar tonåren. Få hade brytt sig om att ens läsa artikeln men ändå var det två saker de var alldeles säkra på: 1) att jag var en kärring och 2) att jag inte visste någonting om laviner. Och det hade de ju förbaskat rätt i. Det är därför som jag sedan jag började lämna pisterna för sisådär två decennier sedan varit så noga med att använda guide.

För om det är någonting jag lärt mig under årens lopp är det hur lite jag vet. Snön beter sig olika i olika världsdelar, vid olika väderlek och vid olika grad av lutning. Det som kan vara farligt på en plats kan vara tämligen harmlöst på en annan. Inte ens på samma plats kan man alltid vara säker. Lavinrisken kan variera från förmiddag till eftermiddag.

Bergsguiderna brukar skära ut en bit snö och titta på snölager och snökristallernas storlek. Det är inte jättesvårt. Men att därifrån tolka det man ser i termer av lavinfara är i alla fall för mig ungefär lika lätt som att hitta framtida friare i kaffesump.

Några av de unga brevskrivarna avslutade sina brev med formuleringar av typen: Vi ses i Sälen – hö hö.

Det är just den attityden som är en del av problemet. Unga män med stor tilltro till sin egen förmåga och liten till andras. Om man vet bäst behöver man förstås ingen guidning.

Mårten Johansson vid Åres Lavincenter vill inte ge någon sportlovsprognos när jag pratar med honom. Han tar en dag i taget, men berättar att läget just nu är allvarligt. Det finns en överhängande risk för fjärrutlösta laviner. Alltså att man utlöser en lavin bara genom att man åker förbi eller står en bit därifrån.

Hans råd för alla som är på väg till Åre är: Följ lavinprognoserna, fråga pistörerna och kolla med Åre lavincenter. Varje dag.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.