Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Opposition bortom rim och reson

Signerat – Susanna Birgersson.

Miljöminister Lena Ek bluffar om klimatbistånd, säger Miljöpartiet. Och Vänsterpartiets miljöpolitiska talesperson Jens Holm är inte imponerad, rapporterar tidningen Riksdag och Departement:

”Hon berättade vad Sverige gör. Men hon flyttade inte fram positionerna.”

Den kritiken är bisarr. De 2,5 miljarder som satsas nästa år på klimatarbete i utvecklingsländer avsattes i höstbudgeten. Det är ju så det går till. Borde miljöministern ha låtsats att det inte fanns något klimatbistånd för att i Doha trolla fram miljardbelopp och slå världen med häpnad?

I ett pressmeddelande kritiserar MP:s klimatpolitiska talesperson Helena Leander regeringen för att ta pengarna från biståndet och menar att konsekvenserna är förödande:

”Det här genomskådas av de andra parterna och blockerar förhandlingarna.”

Och pressmeddelandet fortsätter:

”I stället borde Sverige göra som Storbritannien, som i går (i onsdags) deklarerade att de kommer bidra med en kraftfull satsning utöver biståndet.”

Det är inte sant. Enligt uppgifter från regeringskansliet annonserade Storbritannien 19 miljarder kronor fram till 2015. Men pengarna tas visst från biståndsbudgeten – som uppgår till 0,56 procent av BNI. Den är alltså betydligt mindre än Sveriges.

Regeringens internationella klimatpolitik förtjänar kritik av flera skäl. Till exempel för att inte i EU driva på för 30-procentiga utsläppsminskningar till 2020. Eller för att än så länge inte medverka till att handeln med utsläppsrätter blir ett verkningsfullt styrmedel. Att det är andra än miljöministern och Centerpartiet bestämmer hur Sverige ska agera är ingen hemlighet.

Det råder delade meningar om pengar till klimatanpassning bör få rymmas inom ländernas tidigare fastslagna målsättningar för bistånd. Miljörörelsen och utvecklingsländerna har en uppfattning, den rika världens regeringar en annan. Det är fullt legitimt att hävda att det behövs också andra pengar för att vinna tillit i förhandlingarna och möta utmaningarna. Men det är oseriöst att påstå att Lena Ek är en skojare, att Sverige är den stora boven eller att Storbritannien är alla goda gåvors givare.

Någon rim och reson i kritik och oppositionspolitik får det ändå vara.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.