Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Ord måste följas av handling

Foto: Roger Turesson

Det är fint när Stefan Löfven ekar av den gamla sortens socialdemokrati. "Gör din plikt – kräv din rätt", vilket han uttryckte i fredagens DN-intervju, är en klassisk arbetarrörelseparoll. "Nu får vi skärpa till oss. (...) Skolan är viktigast", röt han med adress inte minst de unga och deras föräldrar.

Även tidigare har S-ledaren höjt rösten i detta ärende. "Vi socialdemokrater har ibland varit för dåliga på att betona människors eget ansvar för att göra sig anställningsbara", skrev han på DN Debatt redan 2012.

Tanken att medborgarna trots allt har ett visst ansvar gentemot samhället känns extra aktuell efter den debattartikel som publicerades i Expressen i veckan. Där skrev Svala Firus, psykolog på Arbetsförmedlingen, om oviljan att jobba som finns hos vissa yngre svenskar.

När ett Arbetsförmedlingskontor bjöd in 185 ungdomar till en rekryteringsträff var det 12 som dök upp. 50 unga kallades till rekrytering för sommarjobb – ingen kom. Som förklaringar angavs till exempel ”Det där är nog inte riktigt min grej” och att arbetet inte gav mer pengar än försörjningsstödet.

Nu är det dags för den obligatoriska brasklappen: Artikeln berörde ett fåtal ungdomar. De allra flesta vill göra rätt för sig. Den som uttrycker sig som Svala Firus och för den delen Löfven får räkna med att omedelbart anklagas för att skuldbelägga alla ungdomar och arbetslösa i hela världen.

Men det gör de ju inte. De pekar på problemet med att en del inte arbetar fastän de skulle kunna, och att dessa då måste försörjas på något sätt – alltså av dem som går till jobbet.

Attityderna som Löfven nu lyfter finns och vi måste hantera dem. Ska Sverige införa formell medborgarlön? Säg det då, flacka inte med blicken och låtsas som att alla kan och vill jobba hur mycket som helst och att det bara är en tidsfråga innan vår arbetslöshet är lägst i EU.

För just detta är problemet: Löfven har inga svar på hur de unga ska fås att satsa mer på skolan och göra sig mer anställningsbara. Ska vi inrätta en pluggkansler? En pliktsamordnare?

Det ska bli spännande att se hur Löfvens budskap tas emot på den pågående S-kongressen. Han omges där av ett stort antal politiker som betydligt hellre talar om rätt än om plikt. Hur lång tid tar det innan den gamla litanian om skuldbeläggning plockas fram i Västerås?

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.