Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Oroande rasistiska kontakter

Hur nära kan man stå diverse mörkermän utan att deras skugga faller över en själv? Frågan aktualiserades i måndags när antirasistiska Expo skrev om Omar Mustafa, nyss invald i Socialdemokraternas partistyrelse.

Mustafa har varit ordförande för Islamiska förbundet och Sveriges unga muslimer. Till dessa organisationer har han under åren haft en märklig tendens att bjuda in de mest osympatiska talare. Till exempel har Islamiska förbundet uppmärksammats för att det till en konferens inviterat Salah Sultan – som bland annat anklagar judar för ritualmord på kristna.

Förbundet skickade också inbjudningskort till Ragheb Al-Serjany, en man som anser att judarna kontrollerar de flesta internationella medier.

Under sin tid som ledare för Sveriges unga muslimer bjöd Mustafa in Abdullah Hakim Quick, en man som uttalat att homosexuella är en av de farligaste grupperna, en grupp som vill ta över samhället och ska bestraffas med döden.

I går klargjorde Omar Mustafa själv var han står. I en intervju i Expressen säger han att han ”inte nog kan betona” hur kraftigt han tar avstånd från antisemitism. Vad gäller de inbjudna personerna menar han att Islamiska förbundet ”borde ha varit tydligare” i kommunikationen kring konferenserna.

Problemet är att Omar Mustafa redan varit mycket tydlig – genom frontal­angrepp på sina kritiker. I en artikel på Newsmill i mars 2011 talade han om islamofober, fördomar, falska rykten och sägner. DN:s reporter som avslöjade kontakterna mellan Islamiska förbundet och Salah Sultan anklagades för att vilja ”bekräfta den rasistiska stereotypen om den arge unge muslimen”.

Även i debatten om Abdullah Hakim Quick tycktes det vara viktigare för Mustafa att angripa kritikerna än att försöka förstå varför de var upprörda.

Om han nu kommit på bättre tankar är det väl alldeles utmärkt. Hans trägna antirasistiska arbete förtjänar också respekt. Men misstanken att han är en politiker som uttalar sig på ett sätt som ordförande och ett annat som framträdande socialdemokrat i maktens absoluta närhet kommer att ta tid att tvätta bort.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.