Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Östersjölax: Larma mer och högre om dioxin

Signerat – Annika Ström Melin.

Giftig svensk lax har olagligt sålts till Frankrike och reaktionerna i Sverige är lika yrvakna som vanligt. Vaddå, är lax från Östersjön giftig?

Ja, och därför är Livsmedels­verkets rekommendationer stränga och mycket tydliga. Kostråden gäller strömming, vildfångad lax och öring från Östersjön, Vänern och Vättern samt sik från Vänern och röding från Vättern.

Inga barn, vare sig pojkar eller flickor, och inga kvinnor i barnafödande ålder, alltså inte enbart gravida, ska äta dessa fiskar från dessa vatten mer än 2–3 gånger per år, tycker Livs­medelsverket.

Detta borde inte vara någon nyhet. Att fet fisk från Östersjön, Vänern och Vättern innehåller höga halter dioxin, ett giftigt ämne som kan påverka männi­skans hjärna och nervsystem, är väl känt sedan mycket länge.

Dioxin bildas vid förbränning och tillverkning av kemikalier som innehåller klor. Det lagras i fet fisk och misstänks kunna försvaga människans immunförsvar och fortplantningsförmåga. Det finns alltså många goda skäl för Livsmedelsverkets tuffa kostråd.

EU har gått ett steg längre och infört stränga gränsvärden för dioxin i fisk. Sverige, Finland och Lettland har undantag från unionens regler, men det innebär inte att det är fritt fram för export. Den gränslösa inre marknaden gäller inte giftiga varor.

Låt gå för att undantaget behövs eftersom unionens bestämmelser annars skulle ha lett till ett drastiskt och sannolikt djupt impopulärt EU-förbud för inhemsk försäljning av bland annat svensk surströmming.

Men dioxin är ett ovanligt otrevligt ämne. Förhoppningsvis kan nyheten om att ett företag i Karlskrona illegalt har sålt Östersjölax till Frankrike leda till ett nyttigt uppvaknande i Sverige.

Ofta sägs att miljölarm är överdrivna och att konsumenterna skräms på felaktiga grunder. Men när det gäller dioxinspäckad fet fisk har Livsme­delsverkets återkommande varningar inte lett till tillräckligt stora och svarta rubriker.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.