Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Pär Ström: En seger för hatet och hoten

Signerat – Erik Helmerson.

I slutet av förra veckan meddelade den antifeministiske debattören Pär Ström att han ger upp. Han drar sig ur genusdebatten. Det personliga priset blev för högt.

På SVT Debatt ger Ström en lång rad exempel på olika påhopp han utsatts för under de fem år som han diskuterat jämställdhet. Han har blivit hånad, hatad och hotad. Hans teser – som om de inte vore nog kontroversiella i sig – har konsekvent misstolkats och förvrängts, vilket lett till ännu fler och hätskare angrepp.

Artikeln har förstås inte stått oemotsagd. Flera av Pär Ströms kritiker, många av dem kända feminister, har vittnat om samma sak. Samma hån och hot. Men, eftersom de flesta är kvinnor och feminister, med ett betydligt större inslag av sexuella anspelningar, våldtäktsfantasier och könsord.

Det märkliga är att så få av dem drar slutsatsen att de här faktiskt står på samma sida som Pär Ström. De vill diskutera genusfrågor och jämställdhet. De drivs av stark passion och iver att föra ut sina argument. De lyckas i många fall också sätta i gång viktiga debatter. Samtidigt möts de av en massiv hatvåg som får dem att känna att nej, det kanske trots allt inte är värt det.

Men – och jag antar att det har att göra med att de till varje pris inte vill stå på samma sida som Pär Ström – i stället reagerar de som om han bara fått vad han förtjänat. ”Vad gnäller han för? Ström och hans gelikar är ju precis lika goda kålsupare.”

Men hot mot en debattör blir knappast mindre allvarliga för att dennes meningsmotståndare också hotas.

Alla som uttrycker en åsikt offentligt får räkna med ett visst flöde av kritik, även hätsk och osaklig sådan. Men i dagens klimat där en perfekt hatstorm kan formas med hjälp av mejl, sociala medier och debattsidor kan effekten bli förödande.

Jag håller inte med Pär Ström i mycket av det han säger men kommer att sakna honom. Varje försvunnen röst i debatten innebär ökad likriktning, mer konsensus, färre nya impulser. Och kan den ena sidan håna Pär Ström till tystnad kan den andra säkert svara med samma mynt mot fler feminister.

Grattis, hatare. På båda sidor.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.