Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

BertåEbba på rymmen från Mellon

Bert Karlsson. Kan han göra Kristdemokraterna mer frestande för väljarna?
Bert Karlsson. Kan han göra Kristdemokraterna mer frestande för väljarna? Other: Karin Törnblom / IBL Bildbyrå

Bert Karlsson och Ebba Busch Thor ska göra en gemensam valturné. Den svenska politiken har nu fått sin egen motsvarighet till Edward Blom och den dansande hummern.

Ebba Busch Thor och Bert Karlsson på gemensam KD-turné genom Sverige; det är en idé  som måste ha hämtats från Melodifestivalens överskottslager.

BertåEbba, valrörelsens svar på Edward Blom och den dansande hummern. 

Hur förklara denna brist på respekt för en vuxen väljarkår? Svaret är: Opinionssiffror under tre procent. Det är lättare för en kamel att komma igenom ett nålsöga än för Ebba Busch Thor att komma in i riksdagen. Alltså låter hon Bert Karlsson göra comeback i det politiska rampljuset.

Hon ropade till Bert i sin nöd och han svarade: Förtrösta på  mig av hela ditt hjärta och lita inte på ditt eget förstånd. Ty jag  är Bert, din sidekick, jag tar dig i handen och säger: Var inte rädd, jag hjälper dig. Så skola de sista vara de första.

Hon ropade till Bert i sin nöd

Förtröstan är en fin sak. Ett förlåtande sinnelag ska heller inte föraktas. Men låt mig ändå påminna om att Bert Karlsson i egenskap av Ny demokratis ”folkledare”  i början av 90-talet entusiastiskt bidrog till att föra in hatet i svensk politik. Låt oss heller inte glömma att han med möjligen avundsvärd skamlöshet först stimulerade och legitimerade hets mot flyktingar och sedan drev ett bolag som tjänade grova pengar på flyktingströmmen till Sverige.

Är Bert Karlsson verkligen en passande frälsare för ett kristligt parti?  Den kommande turnén får snarast ses som ytterligare bevis på att Kristdemokraterna gått vilse i värderingsvaruhuset. Sara Skyttedal och flyget, herregud! 

I ett färskt nummer av Der Spiegel (10/2) skriver historikern och statsvetaren Jan-Werner Müller, känd för sin bok ”Vad är populism”, om de tyska kristdemokraternas pågående identitetskris. Han konstaterar att i en pluralistisk demokrati är det viktigt för alla att "högern" är konturskarp samtidigt som den tydligt håller avstånd till populismen.

Ebba Busch Thors KD leder lever inte upp till något av dessa krav.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.