Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

I Putins vänkrets

FPÖ:s ledare Heinz-Christian Strache.
FPÖ:s ledare Heinz-Christian Strache. Other: Joe Klamar/AFP

FPÖ-ministrarna i Wien har ett politiskt samarbetsavtal med den ryske presidentens maktparti. Det borde göra oss bekymrade.

Tre glada herrar tar en selfie framför en julgran på Röda torget. Hurra, hurra, vad det är roligt i Moskva!

Fotot togs strax före jul 2016. Nu har det blivit roligt också hemma i Wien.

Den muntre mannen i centrum av bilden, Heinz-Christian Strache, är sedan ett par veckor tillbaka inte bara ledare för det främlingsfientliga partiet FPÖ, Freiheitliche Partei Österreichs, utan också Österrikes vicekansler. I höstens val fick FPÖ 26 procent av rösterna och bildar i dag regeringskoalition med det borgerliga partiet ÖVP.

Straches kompis till höger på selfien heter Harald Vilimsky och är partisekreterare i FPÖ, samt EU-parlamentariker. Vännen till vänster är Norbert Hofer, FPÖ-politikern som nästan lyckades bli vald till österrikisk president, men till sist besegrades av Alexander Van der Bellen från De gröna.

Vad gjorde FPÖ-trion i Moskva dagarna före jul för drygt ett år sedan? Den var där i affärer, politiskt handelsutbyte. FPÖ slöt ett femårigt samverkans- och samarbetsavtal med Putins maktparti Enade Ryssland. De båda partierna lovade bland annat varandra att gemensamt arbeta för att fostra den unga generationen till ”patriotism och arbetsglädje”.

En svensk handelsdelegation ­besökte 1940 Stalins Sovjetunionen. Det ­inspirerade revykungen Karl Gerhard till kupletten om hur roligt det är i Moskva. I dag hade han gärna fått ­återuppstå för att skriva en ny version av ”Hurra hurra...”, nu ägnad europeiska högerextremisters knäfall inför kraftkarlen i Kreml. Putin får det att liksom pirra i varje populistisk partikropp.

Därvidlag är FPÖ inte unikt. Putin är alla antiliberalers idol, vän och välgörare. Franska Nationella fronten har fått ryska lån. Viktor Orbán vill vara Vladimir Putins ungerske bulldogg. Och FPÖ? Ska man hålla sig kvar i den zoologiska metaforiken är det väl snarast mullvadarna man här kommer att tänka på.

Vicekansler Straches partivänner i den österrikiska regeringen har fått oroväckande strategiska poster. FPÖ har lagt beslag på såväl försvarsministeriet som inrikesministeriet. Det betyder, påpekar det tyska nyhetsmagasinet Der Spiegel (23/12), att samtliga ”säkerhetsrelevanta” myndigheter sorterar under ministrar från ett pro-Putin-parti. FPÖ har ministeransvar inte bara för försvaret utan också för underrättelsetjänsten och författningsskyddet.

Det är minst sagt bekymmersamt med tanke på partiets ryska preferenser. Det är också ironiskt. Flera av partiets ledande företrädare har själva rört sig i miljöer som är av intresse just för säkerhetspolisen. Nu ska de som nyss kan ha övervakats själva övervaka övervakarna. En bild så god som någon av ett pågående europeiskt klimatskifte.

Heinz-Christian Strache har själv ett förflutet i den nynazistiska sfären, och deltog som ung i besvärande militaristiska skogsutflykter. Men också på senare år har han och andra prominenta partifigurer, exempelvis den nye inrikesministern Herbert Kickl, deltagit i arrangemang på ett sätt som kan kasta en tvivlets skugga över deras lojalitet med Europeiska unionens värdegrund. Vid flera tillfällen har de talat inför, och fotograferats med, aktivister i partier och grupperingar av föga salongsfähig sort.

I december 2015 deltog exempelvis både Strache själv och hans partivän, Österrikes nuvarande försvarsminister Mario Kunasek, i ett opinionsmöte i Spielfeld nära den slovenska gränsen. Där hade olika högerextrema grupper en längre tid hållit manifestationer mot flyktingar. Strache höll ett tal. Därefter gick han och Kunasek på restaurang Las Vegas där den blivande vicekanslern lät sig fotograferas med ägaren, en välkänd högerextrem lokal profil med biker-image och en SS-dödskalle tatuerad på högerarmen (Frankfurter Allgemeine Zeitung, 2/1 2018).

Man borde inte bli förvånad. FPÖ är ett parti med skamlig historia. Det var inte minst dit österrikiska nazister sökte sig efter kriget. Däremot borde man bli förvånad över att det väcker så lite uppseende att ett brunfläckat, putinistiskt parti flyttat in i regeringsbyggnaderna i ett EU-land. Förra gången det begav sig i Österrike, förra gången FPÖ och ÖVP bildade regeringskoalition, drog en stormvåg av indignation över Europa. Österrike blev föremål för en EU-bojkott. FPÖ:s dåvarande ledare hette Jörg Haider. Han var imponerande ökänd.

Dags att lära sig ett nytt namn; Heinz-Christian Strache. Dags att intressera sig för de nya wienervalserna. Om ett halvår är Österrike EU:s ordförandeland.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.