Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Varning för giftigt Wien

Österrikes kansler Sebastian Kurz, ÖVP, håller presskonferens med sina högernationella vänner från FPÖ, inrikesminister Kickl och vicekansler Strache.
Österrikes kansler Sebastian Kurz, ÖVP, håller presskonferens med sina högernationella vänner från FPÖ, inrikesminister Kickl och vicekansler Strache. Foto: GEORG HOCHMUTH

EU:s nya ordförandeland har ett regeringsparti som beundrar Putin och hatar den liberala demokratin. Hög tid att skärpa den politiska gränskontrollen.

På 80-talet råkade den österrikiska vinbranschen i svårt vanrykte. Det avslöjades att surt och uselt vin hade dopats med glykol.

Kvaliteten på viner från Österrike har förbättrats avsevärt, men den österrikiska politiken är i gengäld grumligare och giftigare än på länge. 

I söndags tog Österrike över ordförandeskapet i EU. Det är lite som att göra rånaren till bankkamrer.

Sedan i vintras styrs landet av en koalition mellan det stora borgerliga partiet, ÖVP, och det högerpopulistiska FPÖ, ett parti vars ledare Heinz-Christian Strache på sitt cv har ungdomliga nynazistiska militärövningar. Vill FPÖ den Europeiska unionens väl? 

Vill rånaren stärka polismakten?

FPÖ skapade för halvtannat år sedan rubriker genom att sluta ett samarbetsavtal med Putins maktparti Enade Ryssland. Politiker från Straches stolt proryska parti härskar nu över inrikes- och försvarsministerierna i Wien. FPÖ, och därmed också den österrikiska regeringen, ingår i det ideologiska nätverk av nynationalistiska regimer som avskyr allt EU står för, förutom de betydande nettobidrag somliga av dem inkasserar.

En ständig flirt med det vulgära och primitiva

Det tyska veckomagasinet Der Spiegel publicerar i sitt aktuella nummer ett mycket långt och mycket oroväckande reportage om det politiska klimatet i grannlandet Österrike. Rubriken är kort men talande: "Kleiner Brauner",  en liten brun. Det är den vedertagna beställningen på ett wienerkafé om man vill ha en liten kopp kaffe med en skvätt grädde eller mjölk. Men Spiegel syftar också på den politiska färgskalan. 

Vad har koalitionen mellan höger och högerpopulism tillfört det österrikiska politiska livet? Spiegels svar är: "...en ständig flirt med det vulgära och primitiva, ett smutsigt spel med ord, handlingar, symboler".  Det är typiskt för den nynationalistiska våg som nu sveper över Europa: politiker som är besatta av nationella gränser, men tar lätt på de gränser som sätts av anständigheten.

 ÖVP och FPÖ har delat regeringskansli förr. Det var 2000, på Jörg Haiders tid. Då reagerade Europa med harm och bojkott.  Då var Österrike ett "särfall", konstaterar Spiegel, nu är det snarast "mainstream". Nu  poserar FPÖ:s ledare, Österrikes vicekansler Strache, på en glad selfie med den italienske vice premiärministern, inrikesministern och "rasisten" (Der Spiegel) Matteo Salvini. Nu erövrar de illiberala kragterna systematiskt acceptans och institutioner: parlament, regeringskanslier, domstolar... Det är Europa 2018.  Och det blir allt svårare att förstå att så många väljare låter lura sig av den glykol högernationalisterna häller i sina häxbrygder. 

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.