Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Personröster: Valets enmansorkestrar

Nej, det hjälpte inte att sänka spärren i personvalet. Forskare trodde att en lägre tröskel för personrösterna skulle locka fler att kryssa sitt favoritnamn. Men när rösterna till riksdagen i går räknades klart hade siffran i stället minskat ett snäpp jämfört med 2010.

Det är synd, för sluträkningen visar samtidigt att personkryssen ger inflytande. KD-ministrarna Stefan Attefall och Maria Larsson blir båda utan stol i riksdagen. Även Moderaternas parti­sekreterare Kent Persson och Centertoppen Anna-Karin Hatt hamnar utanför. De flesta partiers listor har möblerats om av personrösterna.

Även de kryss som inte påverkar riksdagens sammansättning väger dessutom tungt. Inom partierna ryms konkurrerande strömningar; personvalet är ett sätt för väljarna att peka ut riktningen de vill att partiet ska ta. Nya studier har visat att kryssen verkligen fungerar som en extra kommunikationskanal mellan väljare och politiker.

Tre partier går dock mot strömmen och ökar andelen personröster. Folkpartiets väljare var en aning mer benägna att sätta ett kryss den här gången. För många föll valet på Birgitta Ohlsson. I Stockholms stad petade hon partiledaren från förstaplatsen.

Också bland SD-sympatisörer ökar personrösterna. Här är det dock inte fråga om något väljarmyteri. ”Heja Jimmie!”, hette det i partiets kampanj. Och kapten Åkesson är verkligen ohotad, rentav ensam i hela sitt parti om att bli personvald. Inget annat parti i riksdagen samlar så lite stöd för övriga kandidater.

Valets andra enmansorkester är Feministiskt initiativ. Andelen personröster på Fi är nästan det dubbla jämfört med övriga partier, men nästan alla kryss sätts framför Gudrun Schymans namn. Partiet har tre talespersoner. Men Schyman, som skördar höga siffror när väljarnas förtroende för partiledarna mäts, överskuggar andra kandidater nästan helt.

Medan Folkpartiets personröster speglar en livslåga som inte brinner enbart tack vare partiledaren, avslöjar Sverigedemokraternas och Fis valresultat partiernas stora svagheter. Vad vore SD utan Jimmie Åkesson? Finns väljarnas intresse för Fi kvar när Schyman tröttnar?

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.