Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Peter Wolodarski: En rättsprocess som ringar in Putins ryska mörker

Söndagskrönikan – Peter Wolodarski.

Han var en 37-årig skattejurist som upptäckte ett gigantiskt bedrägeri mot den ryska staten. Men när Sergej Magnitskij vittnade mot tjänste­männen på inrikesministeriet blev han själv ­gripen, ­fängslad och torterad.

En rättsprocess som ringar in Putins   ryska mörker

För den som vill förstå Ryssland under Vladimir Putin är fallet Sergej Magnitskij ett av de mest belysande och skrämmande. Historien tar sin början år 2007, då polisen en dag utför en razzia mot investmentbolaget Hermitage capital och dess kontor i Moskva.

Polisen länsar företaget på datorer och bolagsakter. Problemet är bara att man saknar fullständiga tillstånd och vägrar låta någon advokat närvara.

Ganska länge är det oklart varför polisen forslar bort alla papper. Men efter omfattande efterforskningar upptäcker Sergej Magnitskij, som arbetar för Hermitage, att dokumenten används av flera personer på inrikesministeriet för att omregistrera bolagen. Ägandet skrivs över på en person som är dömd för mord och av allt att döma fungerar som målvakt för brottsliga statliga tjänstemän. Syftet med denna operation visar sig vara att lura den ryska staten på 230 miljoner dollar i redan inbetalade skatter.

Hur går bedrägeriet till? Jo, företagens ”nya ägare” meddelar skattemyndigheten att en summa som erlagts i skatt – 230 miljoner dollar – bygger på en felaktigt inlämnad deklaration och därför ska betalas tillbaka. I slutet av 2007 sker också detta. På en dag beslutar korrupta tjänstemän på skattemyndigheten att gå bolaget till mötes.

Ett av de största skattebedrägerierna i Rysslands historia är därmed ett faktum.

I oktober 2008 vittnar Sergej Magnitskij om saken inför en statlig undersökningskommitté. Han ger en utförlig beskrivning av vad som inträffat och vilka myndighetspersoner som varit inblandade, i tron att rättvisa ska skipas.

Men kommittén tänker i andra banor. I stället för att ställa de ansvariga till svars låter man den anklagade på inrikesministeriet utreda skattestölden, det vill säga bocken utses till trädgårdsmästare. Det slutar med en tragisk parodi på rättvisa: några veckor senare arresteras Magnitskij i sitt hem på order av dem han anklagat.

Det som sedan följer är ett år av fysisk och psykisk nedbrytning, ett tilltagande lidande under vidriga förhållanden i överfulla celler.

Magnitskij lyckas dokumentera tiden i fångenskap i detaljerade anteckningar, brev och anmälningar. 14 personer sover i skift i ett rum med åtta sängar, lamporna är tända dygnet runt, kyliga vindar sveper in eftersom fönstren är permanent öppna. Den ofta ruttna och kalla mat som serveras intas vid toalettutrymmet.

Magnitskij pressas gång på gång att erkänna sig skyldig till ett ”skattebrott” – som bär tydliga tecken av att vara uppdiktat – men vägrar. Efter ett halvår har han tappat nästan 20 kilo och börjar bli allvarligt sjuk. Han känner svåra buksmärtor. Läkare som undersöker honom konstaterar gallsten och kroniskt inflammerad bukspottskörtel och gallblåsa.

Men trots att Magnitskij utlovas ultraljud och operation flyttas han till det ökända Butyrkafängelset som saknar möjlighet att ge rätt vård.

Smärtorna tilltar men hjälpen uteblir. 20 gånger begär han och hans advokat skriftligen akut vård – dokumenten skickas till alla tänkbara instanser – men varje gång avslås begäran.

Ett par månader senare konstaterar de ansvariga på häktet att Magnitskij trots allt behöver få vård. Men när han i november 2009 anländer till en ny anstalt, som har adekvat medicinsk hjälp, blir han inte omhändertagen av läkare. Han placeras i isoleringscell av en grupp väktare. De låser fast Magnitskij med handklovar vid en säng och misshandlar honom med gummibatonger.

Utanför väntar läkare i över en timme. När de till slut släpps in ser de Magnitskij ihopkrupen på fängelse­golvet i en urinpöl. Han är död och har synliga spår av misshandel över hela kroppen.

”Jag var chockad över att hitta patienten inte i ett sjukhusrum utan i en cell”, säger en av läkarna i ett vittnesmål.

Magnitskij lever inte längre. Men processen som ledde till hans död är i viktiga delar kartlagd tack vare Europarådet, president Medvedevs kommitté för mänskliga rättigheter och inte minst Magnitskijs uppdragsgivare, den amerikanske affärsmannen William Browder, ägare till Londonbaserade Hermitage capital. I veckan besökte han Stockholm på inbjudan av den moderate riksdagsledamoten Mats Johansson och tankesmedjan Frivärld.

Browder presenterade under ett fyra timmar långt samtal överväldigande dokumentation som visar att Magnitskij bragts om livet av den ryska staten. Dessutom finns det starka skäl att tro att de ansvariga berikat sig själva och sina anhöriga med de 230 miljoner dollar som stulits från samma stat.

Ingen uppsatt person har ännu ställts till svars i fallet, trots att Medvedev – som uppenbart är sidsteppad i det ryska maktspelet – medgett att ”vissa brott” begåtts. Presidentens råd för mänskliga rättigheter har också publicerat en rapport som bekräftar att Magnitskij bröts ned av rättsapparaten.

Men detta har inte fått myndigheterna på andra tankar. Tvärtom har man förfalskat fakta i fallet, förvägrat familjen en oberoende obduktion, sagt nej till en brottsutredning och upprepat förnekat Magnitskijs förtvivlade rop på vård, trots att såväl ansökningar som avslag finns skriftligt dokumenterade.

Vad värre är: När uppståndelsen började bli besvärande för olika makthavare i Moskva beslöt åklagarmyndigheten att gå till motoffensiv. I strid med fundamentala rättsprinciper återstartade man i höstas den Kafkaliknande brottsutredningen mot Magnitskij, fast han inte längre lever, och kallade hans änka och mor till förhör.

Den unge juristen som satte sig upp mot korruptionen i den ryska staten ska alltså krossas en gång till – efter sin död. Och detta av statliga tjänstemän som enligt William Browders dokumentation själva blivit mångmiljonärer och befordrats efter skattesvindleriet.

Hoppet just nu är att det tagits parlamentariska initiativ i en rad länder, bland dessa USA, Nederländerna och Sverige, för att brännmärka de ansvariga och förhindra deras möjligheter att resa utomlands och skicka kapital över gränserna. Lagstiftningsarbetet i framför allt den amerikanska senaten (”the Magnistky Act”) kan få stor betydelse också i andra liknande fall.

Det är en omskakande upplevelse att ta del av den 37-årige ryssens öde. Han var för ung för att ha egen erfarenhet från kommuniståren och trodde på lagen i det nya Ryssland. Han var övertygad om att Putins regim skulle straffa dem som stal från det gemensamma, om man bara påtalade brottet, men tillintetgjordes i stället själv av statens knutna näve.

Magnitskij blev offer för den mytbildning som Vladimir Putin odlat och som gått ut på att lag och ordning numera råder i Ryssland.

Det var ett populärt budskap efter 90-talets kaos och rövarkapitalism. Under sina år vid makten har Putin dock visat sitt förakt för både demokrati och rättsstat.

Hans regim är marinerad i korruption, från högsta till lägsta nivå, och de som på något sätt utmanar systemet kan snabbt bli dess fånge och offer, i likhet med Sergej Magnitskij.

Lagen gäller som ett redskap för regimen, inte som ett medel för rättvisa. DN:s världenmagasin publicerar i morgon ett kapitel ur den kända rysk-amerikanska journalisten Masha Gessens nya bok ”Mannen utan ansikte” (Brombergs) som mödosamt ringar in Putins ”skräckvälde”: en regim som beställer mord på oliktänkande, en regim som tystar oberoende röster, en regim som utnyttjar terrordåd för maximal brutalitet mot fiender.

”Den enkla och uppenbara sanningen är att Putins Ryssland är ett land där politiska rivaler och obekväma kritiker ibland mördas och att dessa mord åtminstone ibland beställs av Kreml”, skriver Gessen.

Systemet Putin har livnärt sig på rädsla, korruption och lojalitet. Men den senaste tidens massdemonstrationer och missnöje på internet visar att den förre detta KGB-agentens grepp om makten är allvarligt försvagat.

Sociala medier som Facebook, Twitter och Youtube löser upp Kremls främsta propagandamedel – den monopoliserade televisionen. Aldrig förr har så många ryssar kunnat följa vad som egentligen pågår i deras land.

Presidentvalet nästa söndag kommer inte att välta Putin från Kreml, men precis som i arabvärlden är stenen i rullning mot makten.

De som krossade Sergej Magnitskij får inte förbli ostraffade.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.