Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Peter Wolodarski: Ett dramatiskt nytt politiskt landskap öppnar sig

Svensk politik har på kort tid genomgått stora förändringar. Med två år kvar till nästa riksdagsval ställs många frågor på sin spets.

• Hur länge orkar Reinfeldt?
Fredrik Reinfeldt har befunnit sig i svensk politiks centrum i nästan ett decennium. Först som Moderaternas ordförande (2003), sedan även som statsminister (2006).

I ett internationellt perspektiv börjar Reinfeldt bli en veteran, trots att han ännu inte fyllt 50 år. På EU-toppmötena har de flesta stats- och regeringschefer inte suttit lika länge som han.

Den naturliga fråga som väcks är om han har kraften och engagemanget att fortsätta.

Tage Erlander hade varit stats­minister i 23 år när han 1969 lämnade över till Olof Palme, men villkoren i politiken ser radikalt annorlunda ut i dag.

Medialiseringen och internationaliseringen har förändrat statsminister­rollen. Uppmärksamheten kring privata förhållanden är mycket större än tidigare, vilket Reinfeldt själv fått uppleva flera gånger det senaste halvåret. Få orkar, vill eller tillåts stanna kvar i mer än tio år.

En lösning vore att Fredrik Reinfeldt något år före valet 2014 lämnar över ansvaret som regeringschef till finansminister Anders Borg. Det skulle ge såväl Moderaterna som alliansen en nytändning. Men det förutsätter att Reinfeldt, till skillnad från många ledare i motsvarande situation, har tillräckligt med självinsikt för att kliva av i tid.

• Nu syns Löfveneffekten
För ett år sedan präglades svensk politik av Håkan Juholts kamikazefärd. Socialdemokraterna var på väg ned i den opinionsmässiga källaren och tilltron till partiets förmåga att leda landet hade allvarligt skadats.

Juholts avgång i januari bekräftade den gamla politiska sanningen: underskatta aldrig en ledares betydelse för ett partis utveckling.

Med Stefan Löfven vid rodret har bilden av S snabbt blivit ljusare.

Löfveneffekten handlar både om att respekten för oppositionen börjat komma tillbaka och att den nye S-ledaren styrt om sitt partis politiska prioriteringar.

Betoningen av företagande, framtidsinvesteringar och forskning har påtagligt förändrat den politiska dagordningen i Sverige.

Regeringens extrasatsningar på infrastruktur i höstbudgeten är ett exempel på denna Löfveneffekt, liksom det nymornade intresset för tillväxtfrågor.

Stefan Löfven är med sin pragmatism och jordnära stil en mycket svår motståndare för regeringen. Det ligger nära till hands att se honom som Sveriges näste statsminister.

• Jobben, jobben, jobben
I veckan presenterade Konjunkturinstitutet sin senaste prognos. I den räknar KI med att arbetslösheten stiger och 2013 uppgår till nästan 8 procent; bland unga och invandrare ser det ännu sämre ut. Särskilt oroande är att långtidsarbetslösheten ökar.

Utvecklingen talar för att jobbfrågan åter är på väg att bli den viktigaste i svensk politik.

Sant är att regeringens jobbskatteavdrag och arbetsmarknadsreformer bidragit till att öka sysselsättningen. Om inte finanskrisen inträffat skulle siffrorna ha varit bättre. Nu väntas arbetslösheten bli högre valåret 2014 än när alliansen kom till makten 2006.

Det svåra för regeringen blir att övertyga väljarna om att man gjort tillräckligt för jobben – och att det finns en politik för framtiden.

Det räcker inte att belöna dem som går från bidrag till arbete. Det måste också finnas fler arbetsgivare som är villiga att anställa.

• Sista chansen för alliansen
Det är åtta år sedan de borgerliga gick samman i en allians hemma hos Maud Olofsson i Högfors. Sedan dess har vattnet hunnit hällas i många badtunnor: två riksdagsval har hållits, åtskilliga partiledare har bytts ut och Social­demokraternas historiska maktställning har permanent försvagats.

När alliansens bildades 2004 var motståndet mot Socialdemokraterna ett sammanhållande kitt. Men med åren i regeringen försvagas klistret, särskilt när det går dåligt i opinionen för alla utom Moderaterna.

I valet 2014 kommer de borgerliga än en gång att ställa upp tillsammans. Men om de förlorar regeringsmakten får alliansen svårt att överleva. Centern, Folkpartiet och Kristdemokraterna kommer att söka sig tillbaka till sina rötter, för att återvinna kraften som självständiga partier med en framtid i riksdagen. Flera ledare lär tvingas gå.

Den blockpolitik som präglat Sverige sedan början av 2000-talet kan alltså få ett abrupt slut.

Att Sverigedemokraterna kommit in i riksdagen bidrar till intresset för andra koalitioner och samarbeten, eftersom det blivit svårare för de gamla blocken att få egen majoritet. Varför skulle exempelvis inte Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Folkpartiet kunna hitta varandra?

Den borgerliga alliansen lever fortfarande. Men i valet 2014 handlar det nog om att vinna eller försvinna.

• Eurokrisen fördjupas
Bara det senare året har antalet personer utan jobb i euroområdet ökat från 16 till 18 miljoner; en ny dyster toppnotering sedan den gemensamma valutan lanserades 1999.

Siffrorna avspeglar hur krisen i Europa förvärrats på sistone, mycket på grund av den katastrofala stabiliseringspolitik som framför allt Tyskland drivit fram, med Sverige som ivrig påhejare.

Krav på återställd budgetbalans mitt i depressionen har försvårat en ekonomisk återhämtning. Sannolikheten för en ordnad lösning av skuldproblemen har minskat.

Parallellt med detta har Europeiska centralbanken inte gjort tillräckligt för att parera nedgången, vilket bidragit till ohållbara räntenivåer i länder som Spanien och Italien.

Krisen är långt ifrån över. Tvärtom talar mycket för att ett eller flera medlemsländer kommer att lämna eurosamarbetet.

Det riskerar att ske under kaotiska former, till ett högt pris för Europas ekonomi och demokrati.

Även om Sverige står utanför euron är vår utveckling tätt sammanbunden med resten av EU. Vad som sker på kontinenten påverkar direkt vår egen situation.

twitter.com/pwolodarski

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.