Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-21 12:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/signerat/peter-wolodarski-ett-tragiskt-ogonblick-for-europa/

Ledare

Peter Wolodarski: Ett tragiskt ögonblick för Europa

Vissa datum skriver in sig i historien. Fredag den 24 juni är ett chockartat ögonblick för Europa, för världen.

Det brittiska folket har röstat för att lämna Europeiska unionen, och kört över sin regering, sitt politiska och ekonomiska ledarskap och önskemålet från Storbritanniens allierade. Vad vi bevittnar är en politisk jordbävning, vars konsekvenser vi bara sett början på.

När resultatet under natten stod klart reagerade marknaderna blixtsnabbt. Det brittiska pundet rasade, liksom de asiatiska börserna. Om detta är ett Lehman Brothers-ögonblick, som utlöser en större global kris, eller en begränsad kollaps vet ingen. Vad vi vet är att brittisk och europeisk politik förändras radikalt.

Storbritannien kommer att lämna det samarbete som skapades efter kriget för att garantera fred och stabilitet. Utträdet kommer att bli extremt komplicerat och väcker frågor om framtiden för EU. Kommer fler länder att lämna? Unionen är för alltid försvagad och skadeskjuten. Även framtiden för den brittiska unionen är högst osäker. I Skottland, där människor i hög grad stödde ett fortsatt EU-medlemskap, kommer krav åter väckas på att lämna Storbritannien.

Detta är ett tragiskt ögonblick för alla som vill slå vakt om ett öppet, demokratiskt Europa, som präglas av sammanhållning. Det mest dramatiska har inträffat. Måtte konsekvenserna för världen bli så skonsamma som möjligt.