Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

”Polisen kan inte skylla på enskilda individer”

Det finns skillnader. Det mätande, registrerande och rasmässiga klassificerande som i 1930-talet Sverige ansågs vetenskapligt och progressivt är det inte längre.
Historien upprepar sig inte.

Men alla olikheter till trots är det ändå skrämmande att polisen inte sett och reagerat på likheterna som faktiskt finns mellan den registrering av romer som DN nu avslöjat och hur denna grupp tidigare behandlats. Hur har poliserna som byggt upp registret kunnat rättfärdiga att tvååringar behandlats som potentiella brottslingar bara för att de har släktingar som anses vara romer?

I de första officiella kommentarerna från polisen förnekades all kännedom om något register. Sedan bekräftade Lars Förstell, informationsdirektör på Skånepolisen, att registreringen har skett – men förnekade att myndigheten skulle "beställt eller ligga bakom det".

Det är förmodligen sant i den meningen att det inte fattats något officiellt beslut om att romer ska kartläggas och uppgifterna göras tillgängliga för poliser över hela landet. Men arbetssättet blir inte lagligt för att det sker i det fördolda, genom informella kontakter. Så arbetar människor som vet att det de gör inte tål dagsljuset.

Nu måste det inte minst klarläggas hur spridd kunskapen om registret varit i organisationen. Enligt uppgifter till DN har minst ett 70-tal personer fritt kunnat söka i det. I så fall rör det sig inte bara om enskilda polisers dåliga omdöme utan om en myndighet på glid. Även om cheferna inte sanktionerat kartläggningen av romer borde de fått reda på att den finns, stoppat användningen av uppgifterna och ställt de skyldiga till svars.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.