Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Politisk darwinism: Nya tag med Reinfeldt

Signerat – Johannes Åman.

En morgon efter nästan 2.000 dagar som statsminister och över 3.000 dagar som moderat partiordförande står Fredrik Reinfeldt på Café Baretto vid Kungsträdgården inför journalister som bjudits in till pressfrukost.

Han har ryggen mot ena kortändan i den mycket smala glasbyggnaden. Skogen av kameror som ställts upp framför honom är så tät att han för många av de närvarande är nästan osynlig.

Bakom Reinfeldt finns en text som lyder: ”Tillsammans – nu tar vi nya tag”. ”Tillsammans” är ett bra ord. Det har med gemenskap att göra och säger något om hur de Nya moderaterna vill bli sedda.

”Nu tar vi nya tag” är ett lite mer förbryllande budskap. Det är nog inte i första hand riktat till väljarna. Snarare känns det som en maning inåt, till det egna partiet: Kom igen! Det här med politik är jobbigt ibland, men för att kunna vinna nästa val också måste vi kämpa!

Och Reinfeldt kämpar. Trots det misslyckade valet av lokal. Trots att både han och hans publik vet att det han har att säga om partiets fortsatta förnyelse knappt ens inspirerar till en gäspning. Alla bara väntar på att Reinfeldt ska tala klart så att det går att ställa frågor om morgonens nyhet på Ekot om Sveriges militära samarbete med Saudiarabien.

Efter 17 minuter har Reinfeldt talat klart om de arbetsgrupper som partistyrelsen tillsatt för att ”förnya, förstärka och utveckla politiken inför valen 2014”. Frågorna om Saudiarabien fyras av, Reinfeldt ger sina väl garderade svar och så är det över.

Politik på toppnivå kräver extrem uthållighet. Det är ett maratonlopp mer än en vacker tekniksport.

Journalister och andra kommentatorer efterlyser ofta mer av berättelser. Det klagas på att politiken är för grå för att kunna engagerar väljarna. Men när det kommer en färgstark typ som Håkan Juholt är showen över på mindre än ett år. Och vem tror på allvar att Fredrik Reinfeldt hade kunnat skapa en politisk berättelse som efter 3.000 dagar ännu haft kraft att övertyga och väcka positiva känslor?

Nej, i den moderna, medialiserade politiska miljön härskar en järnhård darwinistisk lag, som sållar fram politiker av Fredrik Reinfeldts typ: kontrollerade och uthålliga. Som iglar mer än dansande fjärilar eller hårt stickande bin.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.