Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Priset dämpar inte sötsuget

Det är när jag läser om förslag på fett- och sockerskatt som jag kan ana den irritation andra kan känna inför höga punktskatter på alkohol och tobak: Varför ska staten in och peta i precis allting?

Kan jag få ha min kropp och mina kostvanor i fred, tack? Så känner jag spontant. Men om jag anser att det av folkhälsoskäl är helt rimligt med skyhöga skatter på sprit och cigaretter, varför inte beskatta bort fetma, diabetes, hjärt- och kärlproblem genom fett- och sockeravgifter?

Nej, jag skulle inte ha några argument mot – om det fungerade.

I Danmark skrotades just den utskällda fettskatten, samtidigt som idén om en särskild sockerskatt också begravdes. Men i Finland har rege­ringen beslutat att återigen höja skatten på sötsaker. Och flera läkare i Sverige tycker att vi borde följa det finska exemplet.

Att lägga extra skatt på fettrika varor, däribland kött och smör, är ingen självklar folkhälsofrämjande åtgärd. Däremot finns givetvis sådant som man mår bättre av att inte alls förtära:geléhallon, läsk och kakor.

Kost och hälsa blir alltmer en klassfråga. Medan medelklassen motionerar och botaniserar bland hälsotrender som aldrig förr (på ett mentalt kanske inte uteslutande hälsosamt sätt) blir allt fler barn i familjer med lågutbildade föräldrar allt tjockare. Det är i och för sig de lägre inkomstgrupperna som är känsligast för prishöjningar – vilket ju talar för en sockerskatt.

Men att rynka pannan över priset på en läskflaska är inte detsamma som att besluta sig för att dricka vatten i fortsättningen. Föresatsen att börja äta sunt kommer inifrån, inte från att chokladkakan plötsligt kostar två kronor extra. Lågpriskedjorna har dessutom sötsaker till så löjligt låga priser att inte ens en 50-procentig prishöjning skulle göra någon större skillnad för kunderna.

Det finns helt enkelt inga genvägar till jämlik och god folkhälsa, i vart fall inga demokratiskt acceptabla eller politiskt möjliga. Envetet arbete med information och utbildning till barn och föräldrar, aktivare raster och mer idrott på schemat – något annat sätt finns inte.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.