Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Privatekonomi: Göd spargrisen.

Precis som Anders Borg (M) framhåller vikten av sunda statsfinanser borde han understryka hur bra det är att hushållen har en hyfsad balans mellan tillgångar och skulder. Det föreslagna investeringssparkontot kunde med en annan utformning ha bidragit till att gynna sparande. Tyvärr blir det mest en ny form av kapitalförsäkring.

Det enklaste och rakaste vore att sänka skatten på kapital i ett första steg till 25 procent. I motsvarande grad skulle det ge lägre avdragsrätt för låneräntor. Det hade stimulerat sparande och investeringar och dessutom motverkat risken för att hushållen överbelånar sig.

Finanskrisen innebar ett utmärkt tillfälle för en sådan reform. Med extremt låga räntor hade en begränsning av avdragen inte märkts lika tydligt i hushållens plånböcker. Samtidigt hade det inte upplevts lika meningslöst att ha pengar på banken.

Den chansen är på väg att glida regeringen ur händerna. Snabbt stigande räntor, amorteringskrav från bankerna och minskade ränteavdrag skulle bli en väl hårdsmält anrättning för familjer med medelstora inkomster och höga bolån – jobbskatteavdragen till trots.

Intresset för en kapitalskattereform av det slaget är tyvärr iskallt, med undantag för enskilda utspel från Folkpartiets Carl B Hamilton. Rädslan är förmodligen stor hos regeringen att förlora sympatier bland högt belånade bostadsrätts- och villaägare och att oppositionen ska få ytterligare krut i bössan när den siktar in sig på att alliansens skattereformer gynnar de rika.

I stället kommer andra idéer från allianshåll. Annie Johansson, Centerpartiets ekonomisk-politiska talesman, föreslog på DN Debatt (5/6) ett grundavdrag för kapitalinkomster. Lösningen är särskilt riktad till småspararna.

Även inom Moderaterna finns liknande tankegångar. Ordföranden i skatteutskottet, Henrik von Sydow och riksdagsledamoten Johnny Munkhammar vill att det egna partiet utreder nya förslag för sparande. I en debattartikel i Göteborgs-Posten (11/4) nämner de ett särskilt ”egenmaktskonto” med skatterabatt för besparingar upp till 50.000 kronor.

Det är goda ambitioner bakom förslagen. Men samtidigt finns det anledning att höja ett varningens finger för att skattesystemet blir allt mer av ett lapptäcke med fler avdrag och specialkonton.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.