Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Putin lever i ett annat universum

Signerat – Johannes Åman.

Tisdagsmorgonen inleddes med en strimma av hopp. Det hade inte blivit någon stormning av de ukrainska militärförläggningarna i gryningen. Men redan vid lunchtid när president Putin höll presskonferens stod det klart att krisen är långt ifrån över.

Det som skett i Ukraina är en grundlagsvidrig kupp och Viktor Janukovytj är alltjämt Ukrainas president, förklarade Putin. Dessutom hävdade han att de dödande skotten mot demonstranter i Kiev kan ha kommit från provokatörer inom oppositionspartierna.

Att rysk militär tagit kontrollen över Krim förnekade han. Soldaterna skulle i stället utgöras av lokala självförsvarsstyrkor. Men samtidigt vidhöll Putin att Ryssland har rätt att gå in med militär makt för att påverka utvecklingen i Ukraina.

Inget av detta är egentligen överraskande. Men framträdandet tydliggjorde hur djupa motsättningarna är.

För det första visar Putin total likgiltighet för grundläggande folkrättsliga principer; att den ömsesidiga säkerheten i Europa vilat på att alla stater respekterar de nationella gränserna struntar han i. För det andra får vi inblick i ett annat sätt att tänka. Det är inte bara värderingarna och de nationella intressena som skiljer den ryske presidenten från företrädare för EU och USA. Själva världsbilden är en annan.

Till en del handlar det om medvetna lögner. Putin vet att maktövertagandet på Krim hade varit omöjligt utan aktivt ryskt stöd. Men händelseutvecklingen i Kiev är ofrånkomligen öppen för skilda tolkningar.

Janukovytj valdes av folket 2010. Han missbrukade den makt han fått och förändrade steg för steg Ukraina från att vara ett fritt land till att bli alltmer auktoritärt. Han förtjänade att avsättas, men parlamentets beslut hade föregåtts av våld på gatorna i en huvudstad vars befolkning är mer västorienterad än landet som helhet.

Putin vet att Ukraina är en splittrad nation och använder detta faktum som ett bräckjärn för att tillförsäkra Ryssland fortsatt inflytande. Och bland lögnerna och glidningarna finns en hård kärna av äkta övertygelse. I Putins värld är Ryssland i sin fulla rätt att använda militärt våld i Ukraina. En omvärld som bestrider detta är ur hans perspektiv inte bara fientlig – den har fel.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.